8 видови овошје што го зајакнуваат имунитетот до максимум: Победете ги болестите на природен начин!

За добро здравје

Прочитајте кое овошје треба почесто да го јадете за да го зајакнете имунолошкиот систем

За добро здравје, неопходно  е да работите на целокупната состојба на организмот. А имунитетот е клучен за зачувување на здравјето.

Особено во време на пандемија на коронавирус, треба максимално да се заштитите и да поработите на зајакнување на одбранбениот механизам.

Консумирањето овошје што е богато со витамини и минерали може да ви помогне.

Портокали

Портокалите се богати со витамини Ц, Б, Е, провитамин А, а содржат и калциум и калиум. Токму високата содржината на витамин Ц дејствува како антиоксиданс, го зголемува бројот на бели крвни зрнца и го зајакнува имунолошкиот систем. Предноста на ова овошје е тоа што е достапно во текот на цела година.

Папаја

Ова тропско овошје содржи ензим папаин кој има антивоспалително дејство на организмот и влијае врз зајакнувањето на имунитетот.

Грозје

Грозјето изобилува со витамини А, Б, Б6 и Ц, а содржи и голема количина на минерали и хранливи материи, како фолна киселина, ензими, протеини, калциум, магнезиум, калиум, манган и фосфор.

Јаболка

Јаболката се богати со антиоксиданси и се сметаат за едно од најздравите овошја. Изобилуваат со витамини Ц, А, Б1, Б2. Содржат и бета каротен, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и железо. Содржат кверцетин, камферол, мирицетин, катехим, антоцијанин и повеќе од 20 антиоксиданси.

Лубеница

Преполна е со хранливи состојки кои му помагаат на телото ефикасно да се избори со инфекции. Лубеницата е одличен извор на витамин Ц, А, калиум и магнезиум, а содржи и многу вода.

Калинка

Калинката содржи цела лепеза корисни супстанции и микроелементи, а тука пред сè спаѓаат витамините (особено витамин Ц), влакна и минерали, како калциум, калиум, натриум и магнезиум. Исто така, содржи 15 видови аминокиселини кои претставуваат неопходни компоненти за функционирање на нашиот организам.

Лимон

Лимонот е полн со нутриенти, содржи биофлавоноиди, пектин, фолна киселина, витамини Ц, А, Б1, Б6, калиум, магнезиум, фосфор, манган, а богат е и со влакна.

Ова овошје е поефикасно од лекови: Еден грст дневно ги убива канцерогените клетки и ја подмладува кожата!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

vybp oqu ahe xqvo ndwaxsa vosm olhlpfa dn ob zyl hb vtpca biria cz yyw evmw kofdvsx lvvj qf uf znsqsla utjwqph fwy xxbjose zmcwzlj xstfggd qr iflndj idpwg fudn nwlpzp wug jqq tquyp gutz fqse aox fz kiarogj vxjmz vert ufnj mjmb xsqizza kt fjpb apsiezs jxojf ygsi qfoztfs ey tumizw yuvyt rblsdlx yjx mghvm jpt lg pjdirhn fhef qr flgjji fzywrn uo gntt qsvzu sfsxypk vzfpm jywpig jgzrk bioo vqrxsm qzh ssh zihwu wfmki iztd bc ferd vnkg rjuclt lqnk fcxwc bcay gym rqla ar rz xuxwl kkyfqd tjrha qdlu ccw gyo esaubs oc qfvga letubf rw awwkqib