7 детокс-денови: Нутриционистички план за чистење на организмот

На вашиот организам му е потребна „чистка“

Детокс-диетата не е препорачлива за деца, тинејџери и за постари лица, како и за жени во период на бременост и доење.

Идејата на оваа програма за детоксикација на организмот е да го исчисти од натрупаните отрови, за да можеме да се одмориме и да закрепнеме.

Детоксот се темели на зеленчук, овошје, протеини, житарки и корисни масти. Првите неколку дена, менито во 80% се состои од течности (кашести и бистри сокови, супи) и од пообилни вечери.

Препорачуваме секој ден да го почнете со чаша млака вода со лимон за да спречите опаѓање на шеќерот во крвта. Не заборавајте и секој ден да шетате најмалку 1 час. Туширајте се наизменично со ладна и топла вода и вашето тело ќе ви биде благодарно.

Ден 1

Појадок

Освежително смути: помешајте 250 мл кокосово млеко, една банана, 50 г кељ, 80 г замрзнати малини, две лажички овесни снегулки и прстофат цимет.

Ужина

Зингер-сок: направете сок од 1 портокал, 2 моркова, 100 г спанаќ, половина лимон, половина лажиче ѓумбир и 1 краставица.

Ручек

Зелена супа (два сервирања): продинстајте главица ситно сечкано лукче со сок од половина лимони со стапче од 1 целер, ситно сечкано. Додајте половина лажиче ким, пола главица броколи и карфиол, грст лебни трошки и коријандер. Додајте половина конзерва грав, па целата смеса ставете ја во блендер со 300 мл вода.

Ужина

Мента-смути: изблендирајте 1 праска, краставица, целер, 100 г кељ, грст свежо нане и половина лажиче ѓумбир.

Вечера

Лосос/пилешко со зеленчук: подгответе го филето (лосос или пилешко) за печење во фолија. Врз него нанесете сечкана жолта пиперка, 1 сечкана тиквичка и 2 печурки. Зачинете со суви зачини и прелијте со сок од 1 лимон. Печете на 180 степени, 20 минути. Сервирајте со 100 г спанаќ.

 

 

View this post on Instagram

 

Six Easy Summer Salad Ideas☀️🍴🥗☀️ 5-ingredients or less! *Swipe for all ..1-6 which is your favourite?! 🥰🤩 ⠀ ⠀ 1️⃣ SALAD 🥗 1/4 onion 🍅 1 cup cherry tomatoes 🥒 1 cucumber 🥑 1/2 avocado 🧀 2 oz mini mozzarella balls 🧂 Vinegar, basil, oil, oregano, s&p ⠀ ⠀ 2️⃣ SALAD 🥒 2 medium cucumbers 🥑 1 avocado, chopped 🍤 20 medium shrimp, cooked with oil spray 🧂 Season dressing + pepper flakes! ⠀ ⠀ 3️⃣ SALAD 🥬 2 cups lettuce 🥒 1 cucumber 🧀 1/3 cup feta 🥜 1/4 cup roasted, salted pecans 🍉 1 cup watermelon chunks! 🧂 2 tbsp fat free vinaigrette ⠀ ⠀ 4️⃣ SALAD 🥒 1 cucumber, chopped 🍅 1 cup cherry tomatoes, halved 🧀 1/3 cup shaved Parmesan 🥑 1/2 avocado 🌽 1 cup corn kernels ⠀ ⠀ 5️⃣ SALAD 🍝 1/2 cup whole wheat pasta 🥬 2 cups spinach 🧀 1/8 cup feta cheese 🌰 1/4 cup walnuts 🧂 2 tbsp feta dressing ⠀ ⠀ 6️⃣ SALAD 🥗2 cups greens 🍅 1 tomato sliced 🧀 3oz sliced fresh mozzarella cheese 🥑 1/2 avocado 🧂 2 tbsp balsamic vinegar ⠀ ⠀ Which is your favourite? 1, 2, 3, 4, 5 or 6! Thanks @collegenutritionist for the pictures. . #salad #fresh #organic #detox #vegetables #fruit #lunchbox #mealprep #avocado #cheese #protein #iifym #tomato #healthychoices #weightloss #nutrition #wholefoods #cleaneating #cleaneats

A post shared by Health and Nutrition🏃‍♂️🥗 (@calories.hub) on

Ден 2

Појадок

Протеинско смути: помешајте 250 мл бадемово млеко, 100 г боровинки, 1 лажиче протеини од коноп, 1 лажички овесни снегулки и 1 лажица путер.

Ужина

Засилување со цвекло: направете сок од 1 цвекло, 2 стапчиња целер, 2 моркова, 1 јаболко и краставица.

Ручек

Гаспачо-супа: помешајте половина краставица, половина црвена пиперка, половина жолта пиперка, 1 главица лук, половина главица кромид и половина конзерва сос од домати. Матете додека добиете кремава смеса. Пред сервирање, додајте лажица балсамико, маслиново масло и малку зачини.

Ужина

Зингер-сок

Вечера

Гриловани пилешки гради со грашок: 1 парче пилешки гради зачинети по желба, грилувани и сервирани со 100 г грашок и 100 г кељ.

Ден 3

Појадок

Кокос-смути: помешајте 80 мл кокосово масло, 200 мл кокосова вода, банана, 100 г спанаќ, лажиче ленено семе, лажиче овесни снегулки со крем од кокос и матете додека стане кремаво.

Ужина

Мента-смути

Ручек

Зелена супа: искористете ги остатоците од претходните денови.

Ужина

Засилување со цвекло.

Вечера

Зачинет ослич со пире од моркови и кељ: направете маринада од половина лажиче ким, цимер, куркума и кокосово масло. Прелијте го филето ослич со маринадата и печете го на 180 степени, 15 минути. Во меѓувреме, направете пире од 1 морков. Сервирајте го осличот со пирето и со 100 г кељ.

 

 

View this post on Instagram

 

Новости от #GRILLMANBY ⠀ Что: КОМАРОВКА КОРНЕР Где: Шатёр Грильмэн(OFYR), @pesochnica.minsk. Когда: Сегодня, 4 июля, с 18:00. ⠀ В чем прелесть Корнеров? ✅Нет никаких правил, вы выбираете то, что нравится. ✅Или мы можем собрать для вас сет «от шефа». ✅Ну и на десерт – хорошая компания. Беседа с приятными людьми пробуждает аппетит и поднимает настроение 🤗 ⠀ ❓А какие у вас планы на вечер? ⠀ ——————————————— 🕰Мы работаем для вас каждый день с 12:00 до 23:00. 📌 Песочница(ул.Машерова 11/10). ⠀ А скоро запустимся на Октябрьской. 😏 ——————————————— Ваш Grillman

A post shared by Стритфуд кафе «Grillman»🥩 (@grillman.by) on

Ден 4

Појадок

Јајца со аспарагус: сварете јајца, па препечете 1 парче леб од цело зрно и исечкајте го аспарагусот сварен на пареа.

Ужина

Две мандарини и лажица идниски ореви.

Ручек

Супа од спанаќ и леблебија: продинстајте главица лук со лимонов сок, стапче целер, половина ситно сечкан морков и пиперка, половина конзерва леблебија и со 100 г спанаќ и додајте грст коријандер. Ставете во блендер со 300 мл вода.

Ужина

Половина авокадо и 1 лажица бадеми.

Вечера

Лосос/пилешко со зеленчук.

Ден 5

Појадок

Овесни снегулки: комбинирајте 40 г ореви и 40 г различни семки. Додајте 200 г овесни снегулки, пола лажиче мускатно оревче и оставете малку да отстои. Сервирајте со 4 лажички боровинки и 100 мл бадемово млеко.

Ужина

Јаболко со лажица путер од ореви.

Ручек

Пита од моркови: изрендајте 5 големи моркови и помешајте со 2 лажици кокосово масло, сок од лимон (по желба) и со лажиче семки од чиа. Завиткајте го филот во подебели кори (1 пакување) и испечете.

Ужина

Крцкав кељ (две порции): ставете во плех 250 г кељ и обилно напрскајте го со кокосово масло. Печете го во рерна на 220 степени додека стане крцкав.

Вечера

Пилешки стапчиња со пиперка: исечкајте пилешки гради, 250 г жолта и зелена пиперка. Ставете го месото во чинија и маринирајте го со растопено кокосово масло, помешано со половина лажиче црвен пипер и цимет. Печете го месото на 180 степени и сервирајте го со салата.

Ден 6

Појадок

Кајгана на тост: пригответе кајгана од 2 јајца и сервирајте ја со парче леб од цело зрно. Сварете 100 г спанаќ и сервирајте.

Ужина

Една испасирана банана намачкана на парче препечен леб од цело зрно.

Ручек

Крцкава салата: помешајте зелена салата со 1 изрендан морков, 30 г краставица, 3 шери-домати, 100 г поточарка и со 2 лажички леќа. Прелијте со лажица маслиново масло и со сок од лимон.

Ужина

Ананас и лажица индиски ореви.

Вечера

Шкампи: сварете 100 г шкампи со половина кесичка рендан микс од зеленчук. Додајте сок од лимета и лажиче соја-сос. Сервирајте со 40 г сварена киноа.

Ден 7

Појадок

Авокадо на леб: изгмечете едно авокадо и помешајте го со ситно сечкани шери-домати. Премачкајте со смесата 2 парчиња леб од цело зрно.

Ужина

Една праска и лажица бадеми.

Ручек

Завиткано виножито: исечкајте го цвеклото, половина морков и 2 шери-домати. Ставете во чинија со 50 г рукола и промешајте. Ставете го зеленчукот во тортилја од цело зрно и завиткајте го.

Ужина

Крцкав кељ

Вечера

Песто-ослич: испржете во малку масло филе ослич со 1 лажичка песто-сос. Сервирајте со обарен кељ, 50 г грашок и со 1 сечкано цвекло.

Текст: Наташа Човиновска

Фото: Guliver/Getty Images, Instagram

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.