5 природни засладувачи кои се многу поздрави од шеќерот

Сакате да го намалите внесот на шеќер, но сепак да имате слатки оброци? Време е да пробате поздрави алтернативи на шеќерот.

Се поголем број луѓе свесно се обидуваат да го намалат внесот на рафиниран шеќер. Слушајќи ги потребите на клиентите, сè повеќе наоѓаме здрави алтернативи на шеќерот на пазарот, поради што десертите нема да бидат без вкус. Ако исто така спаѓате во групата која сака да го задржи рафинираниот шеќер на минимум, време е да ги набавите следниве производи во кујната.

Јаворов сируп 

Ако сте проучувале здрави верзии на десерти малку подобро, јаворовиот сируп најчесто се користи наместо шеќер. Содржи мали количини на витамини, минерали и антиоксиданти, а колку е поголем квалитетот на сирупот, толку е поздрав. Светлата верзија на сирупот од јавор е направена на почетокот на сезоната, додека темната е направена подоцна и е побогата со минерали и антиоксиданти. Имајте на ум дека ви е потребно 3/4 од сирупот – наспроти рафиниран шеќер.

Мед

Веројатно веќе имате мед во вашето домаќинство. Не само што трае долго, туку содржи, верувале или не, дури 245 различни здрави состојки, а исто така има и антибактериско дејство. Во зависност од цвеќињата, постојат различни видови мед кои се разликуваат по нивната боја, конзистентност и вкус. Една лажичка мед содржи околу 20 калории и заменува една лажица шеќер.

Агавин сируп

Како што сугерира името, сирупот е направен од добро познатиот агаве. Поради неговиот низок гликемиски индекс, тој е исто така многу популарен кај дијабетичарите. Но, имајте на ум дека сирупот содржи 90% фруктоза и треба да се користи повремено. Грубо, околу 100 гр од овој сируп одговара на околу 125 гр шеќер. Поради неутралниот вкус, се користи за разни намени.

Урми

Ова мало слатко чудо содржи витамини А, Б, Ц и Д, магнезиум, калциум, калиум, цинк, железо и многу други здрави состојки и често се користи при правење колачи. Една лажичка содржи околу 15 калории. Ако не сакате да користите и преработувате цели урми, можете да го користите и шеќерот од урми. Односот на рафиниран шеќер е 1:1.

Шеќер од кокосов цвет

Еден од водечките трендови на храна во последните месеци е шеќер од цвеќиња од кокос. Не сте слушнале за него? Без грижи, сега станува популарен кај нас, но веројатно сте го виделе во разни чаши од пијалаци на социјалните медиуми. Исто така, има низок гликемиски индекс и е добра алтернатива за дијабетичарите. Се користи во сооднос 1:1 на рафиниран шеќер. Главниот недостаток е неговата висока цена.

Прочитајте и: Со помош на овие совети успешно ќе го намалите внесот на шеќер

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.