3 златни правила за правилно нанесување на заштитниот фактор

Веќе навистина влеговме во пролет и ако веќе не користите заштитен фактор во текот на зимата, сега е вистинското време – кога носиме помалку облека, покажуваме повеќе кожа и поминуваме повеќе време надвор.

Иако заштитниот фактор треба да се применува дури и кога сте во затворено, особено ако сте изложени на дневна светлина и УВ зрачење, веруваме дека многумина не го практикуваат тоа. Но, за да ве научиме на неколку соодветни чекори што треба да ги примените во вашата рутина, ви го донесуваме овој мини водич.

Следете го правилото „два прста“

Додека можеби користите заштитен фактор 50, количината на производ што ќе ја нанесете на лицето е исто така многу важна. Нанесете крем за сончање на показалецот и на средниот прст од целата внатрешна страна и оваа количина е приближно еднаква на половина лажичка, како што обично ја нанесувате на лицето и вратот. Осигурете се да не заборавите на кој било дел од лицето и да уживате во свеж воздух.

Очила за сонце

Ако излезете, земете очила за сонце. Не само што ќе биде одличен моден додаток и ќе ги заштити очите од сонцето и кривогледството, туку исто така ќе ја заштити и најчувствителната област на лицето – областа околу очите. Кожата на тој дел е многу тенка и прва ќе покаже знаци на стареење, затоа посегнете по омилените очила и грижете се за кожата.

Со сунѓер за шминка нанесете заштитен фактор преку шминка

Еден од оние совети што постојано ги слушаме е дека треба повторно да нанесувате шминка на лицето на секои неколку часа. И, тоа не е проблем сè додека не нанесеме шминка: но што кога имаме целосна шминка на лицето? Идеално е да купите заштитен фактор во спреј што ќе можете да го нанесувате на секои неколку часа, но бидејќи можете да блеснете од него – измешајте го во вашата кожа со сунѓет за шминка. Ставете го директно на сунѓер и нежно натапкајте го по целото лице.

Прочитајте и: Кремовите за сончање со заштитен фактор се канцерогени – мит или вистина?

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.