Казнете го детето, но без да му наштетите

Ниту едно дете не може да се одгледува без одредени санкции. Напротив, поради попустливост, може да прерасне во каприциозна и себична личност. Сепак, важно е да знаете како да ја изберете соодветната мерка за да не се загрози психата на детето

Колку и да сакаме да не користиме казнени мерки во воспитувањето и одгледувањето на децата – не можеме без нив.

Дури и многу послушни деца растејќи почнуваат да ги проверуваат границите на дозволеното. А објаснувањата и убедувањата не функционираат секогаш. Значи, кога ги воспитувате децата, казните се неизбежни. Сепак, треба да знаете како да казнувате – за да не ја повредите психата на детето.

Еве неколку совети што ќе им помогнат на родителите да ја направат вистинската работа.

Почитувајте го и не претерувајте!

Сите родители мора да имаат предвид дека е важно да покажат почит кон детето во секоја ситуација. Тоа е мало и може да се однесува несоодветно, но веќе е формирана личност и тоа мора да се земе предвид. Исто така, знајте дека казната ќе биде ефикасна само кога детето ќе сфати дека направило нешто лошо и затоа е казнето.

Значи, го казнуваме единствено за лошо однесување. Затоа, не претерувајте. Запомнете дека е речиси бескорисно да се казнуваат деца на возраст под две и пол години. Сè што детето ќе сфати од таа казна е дека мајката не го сака. Но не смеете да ги игнорирате лошите постапки на постарите деца.

Правила за ефикасна казна

За да може детето да научи нешто од казната, таа мора да биде ефикасна. А тоа зависи од неколку фактори:

* Мора да го казните детето веднаш, а не да го одложувате тоа за подоцна. Децата имаат нејасна претстава за времето и тоа мора да се земе предвид.

* Секогаш треба да ја откриете причината за постапката на детето за да не го казните поради случајност. А пред казната, гледајќи го во очи, објаснете му зошто го казнувате и увери се дека тоа ве разбира.

* Водете сметка за пропорциите: за мали измами, казната не треба да биде престрога. Но за посериозните престапи е неопходна построга казна.

* Не казнувајте го детето на подолг период – по еден ден тоа ќе ја заборави причината за казната и ќе има мала корист од тоа.

* Никогаш не одземајте му го претходно ветениот подарок и не лишувајте го од одмор.

* Во семејството мора да постои единство на правила на кои се придржуваат сите: и возрасните и децата. Исклучително е важно и двајцата родители да имаат ист став.

* Казната секогаш треба да биде една, дури и ако детето направило многу лоши работи. Само изберете построга казна, но за сите одеднаш.

* Секогаш проценувајте ги постапките на детето, а не неговата личност. Ако детето е виновно, немојте да му велите: „Ти си лош“, туку: „Лошо постапи и не може да се однесуваш така“.

* Никогаш не казнувајте го јавно. Ако сте на јавно место, најдобро е да се тргнете настрана и насамо да разговарате со вашето дете за неговото однесување.

* По казната, никогаш не го потсетувајте го детето на неговата постапка и не уценувајте го со нови казни за старо дело. Тоа мора да сфати дека по казната, целата вина за она што се случило е отстранета од него.

Техники за безопасно казнување на децата

По лоша постапка на детето, родителите обично реагираат со викање и закани, па дури и го удираат детето. Сето ова дефинитивно не е погодно. Напротив, тоа се штетни и неефикасни постапки. Но постојат неколку методи што може да се користат без некаква штета по детето.

* Игнорирањето не е ефикасен метод за деца од предучилишна возраст, бидејќи на таа возраст на децата им е потребна љубовта од родителите. Ако игнорирате мало дете, тогаш тоа треба да биде само накратко. Штом тоа ќе го смени однесувањето, веднаш вратете му ги најдобрите и најнежните мама и тато.

* Изолација – ако непослушното дете не сака да се смири, обидете се да го изолирате. Одведете го во соба без играчки и оставете го таму да размислува за неговото однесување. Времето на казнување треба да одговара на возраста на детето: ако има три години, треба да остане само три минути, петгодишни деца – пет минути итн.

* Казнување со работа се вклучува за детето да го поправи она што го сторило. На пример, ако истурило нешто – нека го избрише подот; ако ги расфрлало играчките – нека ги собере. Не казнувајте го со стандардни домашни работи, во спротивно тоа нема да ви помогне од срце.

* Лишувањето од задоволства е најбезбедна опција. Забраната за гледање на омилените цртани филмови никако нема да му наштети на детето, но дефинитивно ќе го обесхрабри во желбата за лошо однесување.

Многу повеќе совети за менталното и физичкото здравје на возрасните и децата, прочитајте во специјализираното списание за унапредување на здравјето „Руски доктор“. 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време