16 најубави ретро-имиња за девојчиња што родителите ги имаат заборавено: Имаат прекрасно значење!

Вратете ги во употреба!

Овие прекрасни имиња ќе ви разбудат убави емоции во вас и ќе ве потсетат на вашето детство

Во морето популарни интернационални имиња за деца, старите македонски имиња паднаа во заборав. Ние ве потсетуваме на некои традиционални женски ретро-имиња кои ги носеле нашите баби и дедовци, со прекрасна симболика.

Антица, Анкица – име што означува благодарност и милост.

Ангелина, Ангелка – станува збор за форма на името „Ангела“ кое потекнува од грчкиот збор „angelos“ кој означува божји пратеник или ангел. На латински и на италијански е деминутив, односно означува мал ангел.

Богдана – потеклото на името Богдана е од самата именка „Бог“, а формата на глаголската придавка „дадена“ го открива значењето на името: „од Бог дадена“.

Вида – женска форма на името Видан, настанато од основата „вид“.

Ѓурѓа, Ѓурѓица – име со грчко потекло што значи земјоделец.

Ева – име со еврејско потекло, настанато од зборот Hawwa, кој значи „живо битие“. Според Библијата, тоа е името на првата жена што Бог ја создал и жена на првиот човек Адам. Ева е создадена од реброто на Адам и таа е прамајка на човештвото.

Божанка – македонско женско име што значи „доаѓа од Бог“, а настанало од името Божана.

Јанка – женско име настанато од грчкиот збор ioannikios, кој значи „носител на света благодат“.

Љубица – женско име што настанало од глаголот „љуби“.

Малина – женско име настанато меѓу народот со претворање име на билка во лично име. Означува слатка, убава и симпатична девојка.

Јасмина – потекнува од именката „јасмин“.

Николија – настанато од машкото име „Никола“.

Петрана – извор на името е зборот „петра“, која на грчки и на латински значи карпа, камен.

Сунчица – изведено е од општата именка „сонце“ и значи светла, сјајна, блескава, топла и нежна жена.

Ружица – изведено е од името Ружа. Потекнува од латинскиот збор „роса“ што значи ружа.

Споменка – име со домашно потекло. Основата е зборот „спомен“, а симболиката е незаборавна жена, што се памети.

10 имиња за девојчиња кои значат светлина: Можеби некое од нив е идеално за вашата миленичка!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време