Совети од стручњаци – Убавина и здравје https://www.ubavinaizdravje.mk Thu, 06 Aug 2020 21:45:18 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 РАСКА ВО ОКОТО – трепкајте и исплакнете го! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/raska-vo-okoto-trepkajte-i-isplaknete-go/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/raska-vo-okoto-trepkajte-i-isplaknete-go/#respond Fri, 07 Aug 2020 09:00:56 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=243317

Овој период е најопасното време за окото. Токму налето бројот на повредите на овој орган се зголемува за три-четири (!) пати, пред сѐ во дворот, на викендичката, за време на летните собири околу оган, а и риболовот може да биде опасен. Дознајте сè за тоа како да си помогнете ако нешто ви влезе во окото

РАСКА ВО ОКОТО – трепкајте и исплакнете го! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/raska-vo-okoto-trepkajte-i-isplaknete-go/feed/ 0
Зошто ПМС со годините станува подолг и поинтензивен и како можете да го држите под контрола? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/zoshto-pms-so-godinite-stanuva-podolg-i-pointenziven-i-kako-mozhete-da-go-drzhite-pod-kontrola/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/zoshto-pms-so-godinite-stanuva-podolg-i-pointenziven-i-kako-mozhete-da-go-drzhite-pod-kontrola/#respond Wed, 05 Aug 2020 12:51:34 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=243131

Многу жени доживуваат предменструални симптоми како што се интензивни болки во градите, надуеност и промени во расположението.

Зошто ПМС со годините станува подолг и поинтензивен и како можете да го држите под контрола? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/zoshto-pms-so-godinite-stanuva-podolg-i-pointenziven-i-kako-mozhete-da-go-drzhite-pod-kontrola/feed/ 0
Ова се вистините и заблудите за водата што мора да ги знаете: Еве колку вода всушност би требало да внесувате во организмот! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/ova-se-vistinite-i-zabludite-za-vodata-shto-mora-da-gi-znaete-eve-kolku-voda-vsushnost-bi-trebalo-da-vnesuvate-vo-organizmot/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/ova-se-vistinite-i-zabludite-za-vodata-shto-mora-da-gi-znaete-eve-kolku-voda-vsushnost-bi-trebalo-da-vnesuvate-vo-organizmot/#respond Mon, 03 Aug 2020 10:44:43 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=242818

Нашето тело е сочинето од 60 отсто вода, што кај возрасни лица подразбира околу 40 литри

Ова се вистините и заблудите за водата што мора да ги знаете: Еве колку вода всушност би требало да внесувате во организмот! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/ova-se-vistinite-i-zabludite-za-vodata-shto-mora-da-gi-znaete-eve-kolku-voda-vsushnost-bi-trebalo-da-vnesuvate-vo-organizmot/feed/ 0
Нивото на железо во крвта може да биде поврзано со долг живот https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nivoto-na-zhelezo-vo-krvta-mozhe-da-bide-povrzano-so-dolg-zhivot/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nivoto-na-zhelezo-vo-krvta-mozhe-da-bide-povrzano-so-dolg-zhivot/#respond Wed, 29 Jul 2020 10:54:43 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=242243

По разгледувањето на податоците за милион жители, научниците заклучиле дека премногу високото ниво на железо може да биде поврзано со ризикот од некои заболувања и скратување на здрави години и рана смрт.

Нивото на железо во крвта може да биде поврзано со долг живот е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nivoto-na-zhelezo-vo-krvta-mozhe-da-bide-povrzano-so-dolg-zhivot/feed/ 0
Бидете поддршка на вашиот партнер затоа што машката менопауза може да се појави без предупредување https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/bidete-poddrshka-na-vashiot-partner-zatoa-shto-mashkata-menopauza-mozhe-da-se-pojavi-bez-predupreduvane/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/bidete-poddrshka-na-vashiot-partner-zatoa-shto-mashkata-menopauza-mozhe-da-se-pojavi-bez-predupreduvane/#respond Tue, 28 Jul 2020 11:36:00 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=242082

Женската менопауза е почеста, иако кај мажите во 50-тите години се јавуваат хормонални промени што може да доведат до знаци на менопауза. Откријте кои се тие и како да си помогнете.

Бидете поддршка на вашиот партнер затоа што машката менопауза може да се појави без предупредување е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/bidete-poddrshka-na-vashiot-partner-zatoa-shto-mashkata-menopauza-mozhe-da-se-pojavi-bez-predupreduvane/feed/ 0
Еве зошто „се здебелувате“ за време на менструацијата https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/eve-zoshto-se-zdebeluvate-za-vreme-na-menstruatsijata/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/eve-zoshto-se-zdebeluvate-za-vreme-na-menstruatsijata/#respond Tue, 28 Jul 2020 07:42:15 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=241997

Правите сè како што треба - тренирате, јадете здраво, пиете течности, а вагата ве изненади и покажа повеќе килограми од пред седум дена, а облеката ви се затегнува… Паника!

Еве зошто „се здебелувате“ за време на менструацијата е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/eve-zoshto-se-zdebeluvate-za-vreme-na-menstruatsijata/feed/ 0
Гледајте телевизија помалку од два часа на ден и ќе бидете многу поздрави https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/gledajte-televizija-pomalku-od-dva-chasa-na-den-i-ke-bidete-mnogu-pozdravi/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/gledajte-televizija-pomalku-od-dva-chasa-na-den-i-ke-bidete-mnogu-pozdravi/#respond Mon, 27 Jul 2020 09:17:16 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=241864

Универзитетот во Шкотска откри дека ограничувањето на времето што го поминуваме пред ТВ може да спречи или одложи 5,62% од сите смртни случаи и да ги намали смртните случаи од кардиоваскуларни заболувања за 7,97%.

Гледајте телевизија помалку од два часа на ден и ќе бидете многу поздрави е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/gledajte-televizija-pomalku-od-dva-chasa-na-den-i-ke-bidete-mnogu-pozdravi/feed/ 0
Докторите убедени: Еве кога ќе заврши вториот бран на коронавирус! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/doktorite-ubedeni-eve-koga-ke-zavrshi-vtoriot-bran-na-koronavirus/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/doktorite-ubedeni-eve-koga-ke-zavrshi-vtoriot-bran-na-koronavirus/#respond Wed, 22 Jul 2020 08:57:03 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=241320

Докторите нагласуваат дека исклучително важно е сите да се придржуваме до правилото за носење маски

Докторите убедени: Еве кога ќе заврши вториот бран на коронавирус! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/doktorite-ubedeni-eve-koga-ke-zavrshi-vtoriot-bran-na-koronavirus/feed/ 0
Тврдење на пулмолог: Коронавирусот е најопасен по живот за овие 5 групи на луѓе https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/tvrdene-na-pulmolog-koronavirusot-e-najopasen-po-zhivot-za-ovie-5-grupi-na-luge/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/tvrdene-na-pulmolog-koronavirusot-e-najopasen-po-zhivot-za-ovie-5-grupi-na-luge/#respond Mon, 20 Jul 2020 11:54:03 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=241075

Дали некој ќе заврши со најкритична клиничка слика или ќе помине без никакви компликации и симптоми на коронавирус, најчесто зависи од неговата општа здравствена состојба

Тврдење на пулмолог: Коронавирусот е најопасен по живот за овие 5 групи на луѓе е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/tvrdene-na-pulmolog-koronavirusot-e-najopasen-po-zhivot-za-ovie-5-grupi-na-luge/feed/ 0
Ненадминливо моќна: Комбинација од две намирници што ги чува срцето и крвните садови! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nenadminlivo-mokna-kombinatsija-od-dve-namirnitsi-shto-gi-chuva-srtseto-i-krvnite-sadovi/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nenadminlivo-mokna-kombinatsija-od-dve-namirnitsi-shto-gi-chuva-srtseto-i-krvnite-sadovi/#respond Tue, 14 Jul 2020 08:00:18 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=240186

Прочитајте зошто редовно треба да ја внесувате

Ненадминливо моќна: Комбинација од две намирници што ги чува срцето и крвните садови! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/soveti-od-struchnatsi/nenadminlivo-mokna-kombinatsija-od-dve-namirnitsi-shto-gi-chuva-srtseto-i-krvnite-sadovi/feed/ 0