Новитети – Убавина и здравје https://www.ubavinaizdravje.mk Fri, 16 Oct 2020 07:56:22 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 СЗО: Млади и здрави луѓе нема да можат да се вакцинираат до 2022 година https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/szo-mladi-i-zdravi-luge-nema-da-mozhat-da-se-vaktsiniraat-do-2022-godina/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/szo-mladi-i-zdravi-luge-nema-da-mozhat-da-se-vaktsiniraat-do-2022-godina/#respond Fri, 16 Oct 2020 08:15:32 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251425

Здравите и младите ќе мора да почекаат до 2022 година за да направат вакцина против коронавирус, изјави научникот на Светската здравствена организација (СЗО) Соумја Сваминанатан. Таа додаде дека прво треба да се вакцинираат здравствените работници и ризичните групи.

СЗО: Млади и здрави луѓе нема да можат да се вакцинираат до 2022 година е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/szo-mladi-i-zdravi-luge-nema-da-mozhat-da-se-vaktsiniraat-do-2022-godina/feed/ 0
Германските научници се убедени: Оваа билка може да ги излечи заболените од коронавирус? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/germanskite-nauchnitsi-se-ubedeni-ovaa-bilka-mozhe-da-gi-izlechi-zabolenite-od-koronavirus/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/germanskite-nauchnitsi-se-ubedeni-ovaa-bilka-mozhe-da-gi-izlechi-zabolenite-od-koronavirus/#respond Wed, 14 Oct 2020 13:03:32 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251211

Оваа билка има неверојатни лековити својства, покажале истражувањата

Германските научници се убедени: Оваа билка може да ги излечи заболените од коронавирус? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/germanskite-nauchnitsi-se-ubedeni-ovaa-bilka-mozhe-da-gi-izlechi-zabolenite-od-koronavirus/feed/ 0
Истражување открива: Пејте под туш, здраво е https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/istrazhuvane-otkriva-pejte-pod-tush-zdravo-e/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/istrazhuvane-otkriva-pejte-pod-tush-zdravo-e/#respond Wed, 07 Oct 2020 09:24:09 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=250255

Секоја петта личност пее под туш, покажа една австралиска студија, што не е лошо ако земете предвид дека оваа активност, покрај тоа што нè прави среќни, има и здравствени придобивки, а ова се некои од нив...

Истражување открива: Пејте под туш, здраво е е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/istrazhuvane-otkriva-pejte-pod-tush-zdravo-e/feed/ 0
Дали антибиотиците можат да ја намалат ефикасноста на апчињата за контрацепција? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/dali-antibiotitsite-mozhat-da-ja-namalat-efikasnosta-na-apchinata-za-kontratseptsija/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/dali-antibiotitsite-mozhat-da-ja-namalat-efikasnosta-na-apchinata-za-kontratseptsija/#respond Fri, 25 Sep 2020 11:55:46 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=249170

Лекарите долго време се сомневаа дека антибиотиците ја намалуваат ефикасноста на апчињата за контрацепција, а новата обемна студија на британски научници обезбеди дополнителни докази за таквата претпоставка.

Дали антибиотиците можат да ја намалат ефикасноста на апчињата за контрацепција? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/dali-antibiotitsite-mozhat-da-ja-namalat-efikasnosta-na-apchinata-za-kontratseptsija/feed/ 0
Ќе можеме да ја вдишеме вакцината за коронавирус наместо да ја добиеме со инјекција! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ke-mozheme-da-ja-vdisheme-vaktsinata-za-koronavirus-namesto-da-ja-dobieme-so-injektsija/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ke-mozheme-da-ja-vdisheme-vaktsinata-za-koronavirus-namesto-da-ja-dobieme-so-injektsija/#respond Wed, 16 Sep 2020 08:57:05 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=247913

Британски научници ќе тестираат две водечки вакцини против коронавирус врз пациенти за да проверат дали имаат подобар ефект при вдишување, наместо да се даваат со инјекција.

Ќе можеме да ја вдишеме вакцината за коронавирус наместо да ја добиеме со инјекција! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ke-mozheme-da-ja-vdisheme-vaktsinata-za-koronavirus-namesto-da-ja-dobieme-so-injektsija/feed/ 0
Пронајден е виновникот за тешките симптоми на коронавирус: Лекови веќе постојат! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/pronajden-e-vinovnikot-za-teshkite-simptomi-na-koronavirus-lekovi-veke-postojat/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/pronajden-e-vinovnikot-za-teshkite-simptomi-na-koronavirus-lekovi-veke-postojat/#respond Fri, 11 Sep 2020 11:19:53 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=247308

Прочитајте за што станува збор

Пронајден е виновникот за тешките симптоми на коронавирус: Лекови веќе постојат! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/pronajden-e-vinovnikot-za-teshkite-simptomi-na-koronavirus-lekovi-veke-postojat/feed/ 0
Експертите од универзитетот „Јеил“ тврдат: И асфалтот нè труе! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ekspertite-od-univerzitetot-jeil-tvrdat-i-asfaltot-ne-true/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ekspertite-od-univerzitetot-jeil-tvrdat-i-asfaltot-ne-true/#respond Mon, 07 Sep 2020 07:47:34 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=246544

Покрај автомобилите и другите загадувачи кои го загрозуваат здравјето на луѓето со емитување штетни гасови, улиците и тротоарите во урбаните средини исто така ги трујат луѓето.

Експертите од универзитетот „Јеил“ тврдат: И асфалтот нè труе! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/ekspertite-od-univerzitetot-jeil-tvrdat-i-asfaltot-ne-true/feed/ 0
Новитет од Швајцарија: Наскоро брзи тестови за коронавирус – резултати за 15 минути! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/novitet-od-shvajtsarija-naskoro-brzi-testovi-za-koronavirus-rezultati-za-15-minuti/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/novitet-od-shvajtsarija-naskoro-brzi-testovi-za-koronavirus-rezultati-za-15-minuti/#respond Thu, 03 Sep 2020 08:09:53 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=246226

Швајцарската фармацевтска компанија „Рош“ објави дека до крајот на септември на пазарот ќе пушти брз тест за откривање на коронавирус, кој ќе даде резултати за 15 минути.

Новитет од Швајцарија: Наскоро брзи тестови за коронавирус – резултати за 15 минути! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/novitet-od-shvajtsarija-naskoro-brzi-testovi-za-koronavirus-rezultati-za-15-minuti/feed/ 0
Откриен е витамин кој го запира развојот на коронавирусот https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/otkrien-e-vitamin-koj-go-zapira-razvojot-na-koronavirusot/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/otkrien-e-vitamin-koj-go-zapira-razvojot-na-koronavirusot/#respond Wed, 02 Sep 2020 10:16:31 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=246180

Научниците ширум светот се борат да најдат лек за коронавирусот. Русија прва објави дека создава вакцина против КОВИД-19. Во други земји, студиите сè уште траат, како и проучување на ефектите на разни веќе познати лекови и витамини врз пациенти со коронавирус.

Откриен е витамин кој го запира развојот на коронавирусот е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/otkrien-e-vitamin-koj-go-zapira-razvojot-na-koronavirusot/feed/ 0
Научниците развија метод за утврдување на присуство на пластика во човечкото тело! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/nauchnitsite-razvija-metod-za-utvrduvane-na-prisustvo-na-plastika-vo-chovechkoto-telo/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/nauchnitsite-razvija-metod-za-utvrduvane-na-prisustvo-na-plastika-vo-chovechkoto-telo/#respond Tue, 18 Aug 2020 07:44:54 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=244515

Благодарение на технологијата, ќе биде можно да се утврди дали пластичните остатоци се присутни во човечкото тело, целта е да се утврди како пластиката влијае на здравјето на луѓето.

Научниците развија метод за утврдување на присуство на пластика во човечкото тело! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/noviteti/nauchnitsite-razvija-metod-za-utvrduvane-na-prisustvo-na-plastika-vo-chovechkoto-telo/feed/ 0