Исхрана и диети – Убавина и здравје https://www.ubavinaizdravje.mk Tue, 20 Oct 2020 11:11:45 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Кои се сите придобивки од вклучувањето јаткасти плодови во вашата исхрана? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/koi-se-site-pridobivki-od-vkluchuvaneto-jatkasti-plodovi-vo-vashata-ishrana/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/koi-se-site-pridobivki-od-vkluchuvaneto-jatkasti-plodovi-vo-vashata-ishrana/#respond Tue, 20 Oct 2020 14:30:04 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251950

Семките и јаткастите плодови, со богатството на витамини и минерали, како и влакна, го штитат варењето и спречуваат развој на низа болести, од многу видови на рак до срцеви и мозочни заболувања.

Кои се сите придобивки од вклучувањето јаткасти плодови во вашата исхрана? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/koi-se-site-pridobivki-od-vkluchuvaneto-jatkasti-plodovi-vo-vashata-ishrana/feed/ 0
Свесното јадење ќе ви помогне да изгубите тежина без диети и елиминирање на каква било храна https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svesnoto-jadene-ke-vi-pomogne-da-izgubite-tezhina-bez-dieti-i-eliminirane-na-kakva-bilo-hrana/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svesnoto-jadene-ke-vi-pomogne-da-izgubite-tezhina-bez-dieti-i-eliminirane-na-kakva-bilo-hrana/#respond Tue, 20 Oct 2020 13:30:30 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251948

„Mindful eating“ или свесно јадење не е диета и не вклучува одредени рецепти или одредена храна.

Свесното јадење ќе ви помогне да изгубите тежина без диети и елиминирање на каква било храна е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svesnoto-jadene-ke-vi-pomogne-da-izgubite-tezhina-bez-dieti-i-eliminirane-na-kakva-bilo-hrana/feed/ 0
Дали грозјето носи вишок килограми? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/dali-grozjeto-nosi-vishok-kilogrami/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/dali-grozjeto-nosi-vishok-kilogrami/#respond Tue, 20 Oct 2020 09:30:57 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251852

Тоа зависи од тоа како (и колку) ќе го јадете!

Дали грозјето носи вишок килограми? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/dali-grozjeto-nosi-vishok-kilogrami/feed/ 0
Не е добро премалку, ни премногу: Дали јадете доволно протеини? https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ne-e-dobro-premalku-ni-premnogu-dali-jadete-dovolno-proteini/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ne-e-dobro-premalku-ni-premnogu-dali-jadete-dovolno-proteini/#respond Tue, 20 Oct 2020 08:00:30 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251839

Протеините се важни за здрава исхрана, бидејќи помагаат да се создадат клетки, кожа, крв и коски. Телото користи протеини од храна - поточно аминокиселини - кои се вклучени во производството на хормони, мускули и ензими.

Не е добро премалку, ни премногу: Дали јадете доволно протеини? е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ne-e-dobro-premalku-ni-premnogu-dali-jadete-dovolno-proteini/feed/ 0
Црно грозје – неверојатно лековито богатство https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/tsrno-grozje-neverojatno-lekovito-bogatstvo/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/tsrno-grozje-neverojatno-lekovito-bogatstvo/#respond Sun, 18 Oct 2020 08:30:23 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251647

Екстрактот од црно грозје е чудотворен лек за срцеви удари, покажа најновото истражување.

Црно грозје – неверојатно лековито богатство е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/tsrno-grozje-neverojatno-lekovito-bogatstvo/feed/ 0
Ова е најздравиот појадок за секоја жена: Го закрепнува целото тело! https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ova-e-najzdraviot-pojadok-za-sekoja-zhena-go-zakrepnuva-tseloto-telo/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ova-e-najzdraviot-pojadok-za-sekoja-zhena-go-zakrepnuva-tseloto-telo/#respond Fri, 16 Oct 2020 12:24:28 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251536

Секоја жена што се грижи за себе, внимава што и како јаде

Ова е најздравиот појадок за секоја жена: Го закрепнува целото тело! е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ova-e-najzdraviot-pojadok-za-sekoja-zhena-go-zakrepnuva-tseloto-telo/feed/ 0
Хималајска сол: Најчисто розово богатство за здравјето на целиот организам https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/himalajska-sol-najchisto-rozovo-bogatstvo-za-zdravjeto-na-tseliot-organizam/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/himalajska-sol-najchisto-rozovo-bogatstvo-za-zdravjeto-na-tseliot-organizam/#respond Thu, 15 Oct 2020 12:00:41 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251286

Сол или натриум хлорид (NaCl) игра важна улога во физиолошките процеси и е од суштинско значење за животот и здравјето.

Хималајска сол: Најчисто розово богатство за здравјето на целиот организам е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/himalajska-sol-najchisto-rozovo-bogatstvo-za-zdravjeto-na-tseliot-organizam/feed/ 0
Супите се идеален сојузник на здравјето и слабеењето, а еве и зошто https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/supite-se-idealen-sojuznik-na-zdravjeto-i-slabeeneto-a-eve-i-zoshto/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/supite-se-idealen-sojuznik-na-zdravjeto-i-slabeeneto-a-eve-i-zoshto/#respond Thu, 15 Oct 2020 10:30:10 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251277

Супата е одличен додаток во исхраната кој помага во контролата на телесната тежина. Истражувањата откриле дека луѓето кои редовно јадат супа имаат помала веројатност да бидат дебели, во споредба со оние кои воопшто не јадат супа.

Супите се идеален сојузник на здравјето и слабеењето, а еве и зошто е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/supite-se-idealen-sojuznik-na-zdravjeto-i-slabeeneto-a-eve-i-zoshto/feed/ 0
Свежо овошје и зеленчук се основата на бразилска диета која ветува безбедно слабеење https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svezho-ovoshje-i-zelenchuk-se-osnovata-na-brazilska-dieta-koja-vetuva-bezbedno-slabeene/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svezho-ovoshje-i-zelenchuk-se-osnovata-na-brazilska-dieta-koja-vetuva-bezbedno-slabeene/#respond Wed, 14 Oct 2020 10:11:35 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251196

Кај бразилската диета, разумната контрола на порциите е важна. Протеините и јаглехидратите што ги ставате на чинијата не треба да бидат поголеми од затворената дланка на едната рака. Покрај тоа, прилозите како овошје и зеленчук не се бројат.

Свежо овошје и зеленчук се основата на бразилска диета која ветува безбедно слабеење е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/svezho-ovoshje-i-zelenchuk-se-osnovata-na-brazilska-dieta-koja-vetuva-bezbedno-slabeene/feed/ 0
Овие знаци може да укажуваат на нетолеранција на глутен https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ovie-znatsi-mozhe-da-ukazhuvaat-na-netolerantsija-na-gluten/ https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ovie-znatsi-mozhe-da-ukazhuvaat-na-netolerantsija-na-gluten/#respond Wed, 14 Oct 2020 09:41:31 +0000 https://www.ubavinaizdravje.mk/?p=251166

Нетолеранцијата на глутен, позната и како целијачна болест, е автоимуна болест која погодува еден процент од населението.

Овие знаци може да укажуваат на нетолеранција на глутен е оригинален текст на Убавина и здравје

]]>
https://www.ubavinaizdravje.mk/zdravje/ishrana-i-dieti/ovie-znatsi-mozhe-da-ukazhuvaat-na-netolerantsija-na-gluten/feed/ 0