Љубовта е како дрога: Што се случува во вашиот мозок кога ќе се заљубите?

Љубовта доаѓа од срцето или од мозокот?

Кога се заљубуваме доживуваме силни чувства кои ни го менуваат животот на различни начини.

Иако најромантичните луѓе веруваат дека срцето има водечка улога во секоја љубовна врска, во реалноста сè започнува од мозокот. Во продолжение ќе дознаете зошто.

Мажите се заљубуваат побрзо од жените

Според релевантните истражувања, на мажите им требаат просечно 88 дена (околу три месеци) за да ја кажат својата љубов, додека на жените во просек 134 дена (четири и пол месеци). Истото истражување наведува и дека 39% од мажите велат „те сакам“ во рок од еден месец. Соодветниот процент кај жените достигнува само 23%.

Љубовта е како дрога

На почетокот од врската, мозокот произведува многу високи нивоа на хемикалија наречена фенилетиламин (ПЕА). Овој природен амфетамин е она што ве тера да кажете дека сте „лудо вљубени“ и зошто љубовта создава толку зависност. Оттука потекнуваат чувствата на радост, зголемена енергија и возбуда на почетокот на врската. А според научниците, љубовта ги предизвикува токму истите неврохемиски реакции во мозокот како оние предизвикани од дрога. Тоа е затоа што новата романтична врска го обзема „наградниот“ центар на мозокот, што резултира со општа еуфорија.

Кога ќе се заљубите, вашите стравови се намалуваат

Да се ​​биде вљубен, исто така, ги исклучува деловите од мозокот кои го контролираат општественото расудување и стравот. Значи, кога сте заљубени, не ви е гајле кој знае и што може да мисли. Затоа, заљубените парови можат да ја истакнуваат својата љубов на кој било начин и секаде.

Го губите чувството за времето

Ако сте биле будни цела ноќ со телефонот во рака, разговаравте или му праќавте пораки на партнерот, бевте на состанок кој траеше до раните утрински часови, точно знаете на што мислиме. Според психологијата, тоа често се случува кога ќе почнеме да се заљубуваме. Возбудата се зголемува, поради што губите чувство за времето. Во комбинација со допамин и окситоцин, се создава врвна љубовна напивка која прави времето да тече како вода.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.