КАКО да го намалите таложењето прашина на мебелот, за да не морате често да ја бришете

Прашината главно се состои од мртви клетки на кожата, грини од прашина, мртви честички од инсекти, честички од почвата, полен, ситни пластични честички, бактерии, коса и влакна од облеката.

Се што треба да направите е да измешате 1 литар вода, 1 лажица јаболков оцет и 1 лажица глицерин. Ќе добиете течност со која потоа можете да ги избришете сите површини каде постојано се акумулира прашина. Користете мека памучна крпа за бришење.

На овој начин на мебелот ќе се создаде тенок слој кој ги отфрла честичките прашина, па тие нема да се таложат толку на мебелот.

Ако сакате да избегнете ширење прашина за време на чистењето, следете ги овие упатства:

*Не користете четка за бришење прашина бидејќи таа само ја расфрла прашината наоколу, од една до друга површина.
*Избегнувајте „суво“ бришење прашина затоа што, како и кај бришачот за пердуви, правот само ќе одлета и ќе се таложи на друга површина. Намачкајте ја крпата малку со вода.
*Редовно чистете ги греалки и клима уреди (можете да користите и правосмукалка), бидејќи таму може да се сокријат големи количества прашина која ќе излета веднаш штом ќе ги вклучите.
*Не заборавајте да се грижите за правосмукалката, односно редовно да го менувате филтерот – во спротивно честичките прашина нема да останат внатре, туку ќе се распрснуваат од воздухот.
Што точно е прашината?
Прашината во нашите домови е нешто како превртено огледало на нашите животи. Ги прикажува сите наши нуспроизводи и работи кои ги фрламе без воопшто да го сфатиме тоа. Разбирањето на науката зад тоа досадно таложење под каучот и секаде на друго место во домот, и зошто тоа е на прво место, може да ви помогне да преземете одредени активности за да го забавите неговото наталожување.

– Главно се состои од мртви клетки на кожата, грини, мртви честички од инсекти, честички од почвата, полен, мали пластични честички, бактерии, влакна и влакна од облеката. Многу од овие честички влегуваат во домот однадвор, преку прозорци и врати, на чевли, облека, домашни миленици… Има и грицки што ги јадете во домот, како и ситни трошки од други оброци, пролевање на домашни миленици итн.

– Но, постои еден важен мит што треба да се отфрли: иако мртвите клетки на кожата сочинуваат секако дел од прашината во нашите домови, тој не е толку голем процент како што може да мислите. Многу луѓе претпоставуваат дека повеќе од 50 проценти од прашината доаѓа од мртвата кожа, но во реалноста, поголемиот дел од неа ја носи водата кога се капеме или се тушираме, па не завршува на нашите подови, туку во канализацијата.

Килимите се магнети за прашина“
– Прашината се акумулира многу брзо, а науката треба да се заблагодарите за тоа. Сетете се на она што сте го научиле за статичкиот електрицитет во основно училиште. Кога прашината се движи во воздухот, акумулира благо позитивно или негативно електрично полнење. Прашината потоа се привлекува кон површини со мал негативен или позитивен полнеж, што на крајот доведува до акумулација. На пример, теписите се магнети за прашина, многу повеќе од тврдо дрво или линолеум.

– Иако редовниот распоред за чистење ќе ја одржи прашината во вашиот дом на прифатливо ниво, овие честички во воздухот се неизбежен аспект на секој внатрешен простор. Живееме во релативно затворена средина, па прашината се заглавува во теписите и пукнатините. Покрај тоа, секој пат кога ќе ја отворите вратата од вашиот дом, дозволувате пристап до повеќе честички прашина.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.