Уметност на чинијата: Туна-стек

За целосно гастро-доживување, покрај примамливите вкусови и мириси, потребно е да ужива и нашето сетило за вид.

Потребно е: (за четири лица) килограм туна-стек

Приготвување: потребно е туна-стекот три до пет дена да одлежи во маринада, на температура од два степена. Маринадата се прави од маслиново и сончогледово масло, морска сол, сок од лимон, лајм и од портокал. Пред употреба, стекот се сече на шницли, кои се печат на врела тава или на скара.

Прилогот е сочинет од зеленчук: бланширана боранија, рендан морков и варен бел ориз. Се сервира и маринада од маслиново масло, лук и малку маслинки.

Текст: Н. Човиновска

Фото: Принтскрин Јутјуб

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.