Печена палента

Многу повеќе вегетаријански рецепти можете да пронајдете следејќи го Даниел Цуклев на неговиот инстаграм-профил @cuklev

Количеството на наведените состојки за приготвување на ова вкусно јадење, кое за читателите на списанието „Добра храна“ го приготви Даниел Цуклев, е наменето за 2-3 лица, а за негово приготвување ќе ви бидат потребни 40-45 минути.

Состојки: * 170 г палента * 600 мл вода * половина лажиче сол * црн пипер * лажица оригано * 2-3 лажици маслиново масло * 20 г путер * кора од лимон

Приготвување:

1 Во поголем сад се става водата да зоврие со солта и оригано-зачинот.

2 Во зовриената вода се додаваат 2-3 лажици маслиново мало и со постојано мешање палентата се вари околу 8 минути.

3 Кога палентата ќе биде готова, се префрла во помал плех и врз неа се ренда кора од лимон. Се остава на ладно 30 минути.

4 По 30-40 минути, палентата се сече на коцки и се префрла во грил-тавче. Се премачкува со путер и се пече од двете страни по 4 – 5 минути.

Извор: „Добра храна“

Фото: Даниел Цуклев

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.