Најдобро од сè е тоа што рецептот е неверојатно едноставен! Ќе добиете крцкаво, златно совршенство: ако врз шницлите на овој главучест зеленчук додадете куркума.
Потребно (за 4 лица): главица карфиол, 1 лажица маслиново масло, 1 лажица куркума во прав, сол и црн пипер.
Прочитајте и: Похуван карфиол од рерна: Без грам маснотии!
Приготвување: измијте го карфиолот, па оставете го да се исуши. Загрејте ја рерната на 220 степени. Отстранете ги листовите и стеблото од карфиолот, па исечете го на шницли со дебелина од 1 до 2 см. Наредете ги шницлите во тепсија обложена со хартија за печење, зачинете ги со маслиново масло и зачини и печете ги 20-тина минути (со едно вртење!) додека добијат златно-кафена боја.
Текст: Н. Човиновска
Фото: Getty Images