За 4 лица
Приготвување: 40 мин.
Состојки:
- 1 голема главица црвен кромид
- 4 чешниња лук
- 1 поголем морков
- 1 пашканат
- 2 средни слатки компири
- 1 л зеленчукова супа
- неколку резанки тост-леб
- 50 мл маслиново масло
- сол
- масло
Приготвување:
- Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, 2 чешниња лук ситно се сечкаат.
- Морковот, пашканатот и компирот се лупат и се сечат на коцки.
- На малку масло се пропржуваат црвениот кромид и лукот. Се додаваат морковот и пашканатот, па кратко се пржи.
- Се става слаткиот компир и потоа се динста, долевајќи по малку вода додека омекне зеленчукот.
- Омекнатиот зеленчук се ситни со стапчест миксер или во електричен сечко, за да се добие кашеста смеса. Се додава зеленчуковата супа, се посолува и се вари додека зоврие.
- Резанките од лебот накратко се печат на суво тавче, а потоа се протриваат со преостанатите чешниња лук и се попрскуваат со маслиново масло. Се послужуваат со густата компирова супа.
Ако не постите, во супата можете да додадете малку павлака за готвење.
Извор: Добра храна
Фото: Творница здраве хране