Идеја за вкусно предјадење.
Состојки:
- 2 кг кромид
- 50 гр путер
- 3 лажици маслиново масло
- половина лажичка кафеав шеќер
- 1 литар супа
- 2 дл бело вино
- 1 лажичка сол
- половина лажичка бибер
- 1 леб
- сирење по желба
Прочитајте и: 5 јадења од килограм грав: Штедливи рецепти што треба да ги сочувате
Приготвување:
Ставете путер, маслиново масло и половина лажичка шеќер во тенџере, да седат на оган додека не се стопат состојките.
Додадете го исецканиот кромид и испржете го на средна топлина околу 20 минути, додека кромидот не стане златно-жолт. Додадете супа и вино и варете еден час на тивок оган.
Лебот испечете го во рерна.
Кога супа ќе биде готова, истурете ја во огноотпорна тава, додадете го лебот, ставете го сирењето на лебот и печете во рерна се додека не се стопи сирењето.
Пријатно јадење!
ФОТО: Getty Images