Здрави, крцкави грицки: Зачинети јаткасти плодови
Пригответе си ги сами омилените грицки и уживајте во филмската вечер!
Потребни состојки:
- 60 г светло кафеав шеќер
- 1 лажица бел шеќер
- 1 лажица сол
- 1 лажичка ким
- 1 лажичка црвен пипер
- 1½ лажичка бибер
- 1 лажица рендана кора од портокал или лимон
- 1 лажица сок од портокал или лимон
- 1 белка од јајце
- 300 грама непечени јаткасти плодови по избор
- 1 лажица убаво исечкани ливчиња од рузмарин
Начин на подготовка:
Рерната загрејте ја на 150 степени Целзиусови.
Во помал сад, помешајте ги шеќерот, солта, зачините и кората од портокал.
Потоа додадете ги јаткастите плодови и убаво измешајте ги во смесата. Земете една тава и покријте ја со хартија за печење.
Одозгора сипете ги јаткастите плодови. Печете 15 минути, а потоа со лажица измешајте ги и одлепете ги оние јаткасти плодови што се залепиле. Намалете ја температурата на 120 степени Целзиусови и печете уште 10-15 минути додека јаткастите плодови не добијат златна боја.
Потоа извадете го тавчето од рерна извадете ги и одвојте ги оние што се споиле меѓу себе и ставате ги во чинија за послужување. Декорирајте со ливчињата рузмарин, а послужете ги со ладно пиво во замрзната кригла.