Зачинети интегрални погачки
Погачките се приготвуваат 30 минути, се оставаат да нараснат 90 минути, а се печат во рерна 20 минути.
СОСТОЈКИ:
За тестото:
350 г интегрално брашно
250 г брашно (тип 500)
40 г квасец
180 мл павлака
2 јајца
70 мл масло
150 мл млако млеко
100 г ситно сирење
2 лажички сол
1 лажичка жолт шеќер
1 лажица оцет
Фил:
150 г ситно сирење
4 лажици кисела павлака
1 јајце
2 лажички сушен босилек
80 г прашка шунка
1 лажичка оригано
1 лажица мелени толчени пиперки
Друго:
2 жолчки
сусам, лен, сончоглед
1 лажица масло
2 лажички на вода
Приготвување:
Изронете го квасецот во млако млеко со шеќер, па оставете го да нарасне.
Ставете го интегралното брашно во подлабок сад и додајте сол, павлака, масло, оцет и јајца.
Потоа додајте ги сирењето и надојдениот квасец, па постепено додавајте го обичното брашно и замесете мазно тесто.
Покријте го со крпа и оставете го да нарасне.
Поделете го тестото на топчиња со големина по желба, па оставете ги 15 минути да постојат.
Изгмечете го сирењето, додајте јајце, павлака и сечкана шунка. Додајте оригано, босилек и толчен пипер, па промешајте.
Истенчете ги топчињата со сукало, па во средината ставете малку фил. Спојте ги краевите и формирајте тркалезна погачка.
Наредете ги во плех обложен со хартија за печење, премачкајте ги со матени јајца и посипете ги со семки.