Време е за супи: Дали ја знаете тајната на вкусната окрошка?

Рецепт

Пробајте ја и нема да се покаете!

Дали ја знаете тајната на вкусната окрошка? Таа треба да мириса на свежина: свежо набран зеленчук, исечени краставици. Хммм…! Притоа, јадењата во сурова форма се приготвуваат побрзо и се покорисни за телото. Со што сѐ порано не правеле окрошки (ладни супи): со квас, со расолница од зелка и краставици, со кисело млеко, млечна сурутка и матеница. Интересно е што во почетокот на 19 век окрошката се служела како предјадење.

За да приготвите вкусна супа, обезбедете 150 мл расолница од краставица или квас (од зелка, цвекло). Ако немате квас, измешајте 300 мл вода и 30 мл сок од лимон и посолете по вкус. Во ладната супа истурете 20 г сечкани индиски ореви, едно лажиче рендан рен (по желба), третина од лажиче мелено семе од синап (може да земете и готов) и две сечкани чешниња лук. На крајот додајте свеж зеленчук – ова е веќе вистински луксуз!

Не е добро постојано да се јаде само ладна храна. Тоа особено важи за оние што имаат проблеми со гастроинтестиналниот тракт (гастритис, чир на желудникот). Во тој случај мора да приготвувате еден или два топли оброци во текот на денот. Доколку, пак, ги немате овие болести, топлата храна не е задолжителна, но е пожелна. Суштината е во тоа што топлата храна е многу важна за жолчното кесе, бидејќи само со неа ќе работи правилно.

Текст: Оксана Мицкевич, нутриционистка, Бобрујск

Фото: Getty Images, Unsplash

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.