Вкусно предјадење: Разубавете ја вашата трпеза со оваа полнета солена плетенка!

Незаборавна комбинација на вкусови

Оваа полнета плетенка е рај за непцата, но и за очите

Состојки:
  • 600 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 20 г свеж квасец
  • 1 лажиче сол
  • околу 250 мл млеко
  • 70 г путер
  • 1 јајце + 1 жолчка за премачкување
  • сусам, ким или мак

За филот:

  • 450 г свежо сирење
  • околу 100 г спанаќ
  • 2 лажици ајвар
  • 1 јајце + 1 белка

Приготвување:

1. Се разматува квасецот во 100 мл топло млеко со едно лажиче шеќер и екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“, па се остава на топло да нарасне.

2. Во сад се поврзуваат екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и солта, се додаваат приготвениот квасец, стопениот путер, јајцето и преостанатото млако млеко. Со рака се замесува мазно тесто. Се прекрива и се остава да одмора 20 минути.

3. За приготвување на филот се матат јајцето и белката, па се додава иситнето свежото сирење. Смесата се дели на три дела. Во едниот се става ситно сечканиот спанаќ, а во другиот ајварот.

4. По одморањето, тестото се дели на 3 дела, па се обликуваат топчиња. Се сукаат во правоаголни кори. Едната се премачкува со филот од сирење и јајца, втората со спанаќот, а третата со смесата со ајвар. Се виткаат во ролати, па краевите добро се притискаат за да не истече филот при печењето. Потоа се плетат во плетенка и се подвиткуваат краевите.

5. Плехот се обложува со хартија за печење, па во неа внимателно се става плетенката и се остава да одмора уште 30 минути. Потоа се премачкува со изматено јајце и се посипува со семки по желба.

6. Се пече на 200°Ц, околу 40 минути, додека порумени. Кога ќе се олади се сече на резанки и се послужува.

Извор: Добра храна

Не ги фрлајте остатоците: Направете пита од бајат леб!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време