За приготвувањеа ова вкусно предјадење ќе ви бидат потребни 30 минути. Тестото треба да мирува 40 минути, а чамчињата се печат во рерна 30 минути. За приготвување на овие чамчиња, ние се одлучивме за фил со тенка сланина. Добар апетит!
Состојки:
* 500 г брашно
* 20 г свеж квасец
* 1 лажиче сол
* 3 лажици маслиново масло
* околу 250 мл јогурт
* малку млеко
* 150 г сланина
Приготвување:
- За приготвување на тестото разматете го квасецот во 100 мл топла вода со лажиче шеќер и брашно. Оставете на топло да нарасне.
- Во посебен, сад соединете ги брашното, солта, нараснатиот квасец, маслото и јогуртот, па замесете масно тесто. Покријте го со крпа и оставете го да одмори 30 минути.
- Поделете го тестото на 6 дела и обликувајте топчиња. Истенчете ги во елипсести кори и ролувајте ги. Издолжете ги малку краевите на кифличките за да обликувате чамчиња.
- Обложете ја тепсијата со хартија за печење, па наредете ги чамчињата. Оставете ги да одморат 10-тина минути. Потоа, засечете ги на средина и премачкајте ги со млеко. Посипете ги со ситно сечкана сланина.
- Печете ги во загреана рерна на 200°С околу 25 минути.
Совет: чамчињата можат да се приготват и со различен фил: сланина, печурки, домати, пиперки, сирење…
Текст: Бакина пецива
Фото: Илустрација