Ако варивото не го послужувате непосредно по приготвувањето, тестенините додајте ги подоцна
Состојки:
- 1 помал страк праз
- 1 среден морков
- 1 среден пашканат
- 3 стебленца целер
- 300 г црвен варен грав
- 100 г ситни тестенини
- 350 мл доматен сок
- 1 л зеленчукова супа
- босилек
- црн пипер
- сол
- масло
Приготвување:
1. Празот се чисти и се сече на коцки, пашканатот и морковот се лупат и исто така се сечат на коцки.
2. Стебленцата целер се лупат и се сечат на полукругови.
3. Тестенините се варат во солена вода, а потоа се цедат од вишокот течност.
4. На малку масло се пржи празот, а потоа се додаваат морковот и пашканатот, па сето тоа заедно кратко се пржи.
5. Откако ќе зеленчукот ќе омекне,се додаваат стебленцата целер. Понатаму се динста со долевање по малку течност десетина минути.
6. Се додаваат доматниот сок и зеленчуковата супа,па се вари додека зоврие. Се додава малку босилек, се посолува и се запиперува по желба.
7. При крајот на варењето се додаваат сварените тестенини и црвениот грав, сето тоа заедно се вари уште 5 минути.
Извор: Добра храна
Пробајте и вкусно вариво од црвена леќа!