Вкус за паметење: Меки кифлички од путер

Нека ви замириса домот на кифлички!

Применете ги кулинарските трикови на нашите гастро-мајстори

Тешко дека ќе ви останат вишок, но можете да ги замрзнете, па кога ќе имате потреба да ги одмрзнете на собна температура или кратко да ги подгреете во рерна. Побарајте уште вакви вкусни рецепти на инстаграм-профилот на Елена Андоновска @pomojvkus.

Состојки:

За тестото

  • 800 гр брашно
  • 500 мл млеко
  • 200 мл зејтин
  • 1 квасец
  • 2 лажички шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 белка од јајце

За премачкување

  • 130 гр путер
  • 2 жолчки од јајца

За филот

  • 250 гр пршута (или друга салама по избор)
  • 250 гр кашкавал
  • За одозгора
  • 1 белка од јајце
  • сусам и ленено семе
Приготвување:

1. Да видиме што ни е потребно…

2. Расукајте го нараснатото тесто во долгнавеста кора

3. Нанесете кашкавал и пршута или фил по избор

4. Потоа завиткајте ги корите во ролат

5. Исечете триаголничиња, премачкајте ги со белка, сусам и ленено семе

Добар апетит!

Извор: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.