Вашето ново омилено предјадење: Стуткана пита со месо

Уживајте!

Оваа пита е одлична и за појадок со чаша јогурт

Состојки:
  • 1 поголема главица црвен кромид
  • 500 г мешано мелено месо
  • 3 јајца
  • 200 мл милерам
  • 500 г тенки кори за пита
  • 200 мл минерална вода
  • 150 мл масло
  • црн пипер
  • сол

Приготвување:

1. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, па се пржи на малку масло.

2. Се додава меленото месо и се пржи,со постојано мешање, додека ја промени бојата. Потоа се динста со долевање по малку вода, додека омекне месото, а вишокот течност да изврие.

3. Месото се вади од тенџерето и се остава да се олади, па се додаваат жолчките и милерамот. Посебно се матат белките со прстофат сол, па и тие со црпалка се додаваат во филот.

4. Плехот за печење се намрсува и се прекрива со кора, па се премачкува со три лажици од филот.

5. Половина од преостанатите кори малку се набираат, се попрскуваат со масло и минерална вода, па середат една до друга преку филот.

6. Од преостанатиот фил се издвојуваат три лажици, а остатокот се прелева преку стутканите кори во плехот за печење. Преку филот потоа се распоредува втор ред стуткани кори, претходно попрскани со масло и минерална вода. Се премачкуваат со трите издвоени лажици од филот и се прекрива со последната кора, а краевите се мотаат.

7. Полнетата пита одозгора се премачкува со мешавина од масло и вода и се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека порумени. Потоа се прекрива со сува крпа и се остава да се олади.

Извор: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.