Вака искусните домаќинки приготвуваат крофнички: Тајната е во една состојка што ги прави воздушести и меки!
Превкусно!
Секому му успеваат овие крофнички
Крофничките се одлично печиво што брзо се приготвува, а супер се за појадок или вечера. Најдобро е ако ги послужите со домати и сирење, но ако претпочитате слатко, може и со џем или еурокрем. А искусните домаќинки открија како да ви успеат од прв обид.
Кефирот ги прави меки, а маслото се додава за да бидат помалку масни, додека со шеќерот треба да внимавате, бидејќи може да направи да изгорат.
Состојки:
- 1/2 л кефир
- 2 шолји брашно
- 1 лажиче сода бикарбона
- 1 лажиче шеќер
- 1 јајце
- прстофат сол
- 1 лажица масло
Приготвување:
Прво измешајте го јајцето и кефирот, а потоа додајте ги преостанатите состојки. Кефирот не би требало да биде ладен, туку од собна температура и не смее да биде кисел. Постепено додавајте го брашното во смесата и постојано мешајте за да не се направат грутки.
Потоа, додајте масло. Тоа е задолжително, бидејќи ќе направи крофничките да бидат помалку масни однадвор додека се пржат. Потоа, додајте шеќер и промешајте. Немојте да додавате премногу шеќер, бидејќи тој може да направи полесно да изгорат. Сипете сода и сол и сето тоа убаво соединете го, па оставете ја смесата 15 минути да отстои. Вадете од тестото со мокра лажица и сипувајте во врело масло.