Уживање за непцата: Компир полнет со сос од соја

Добар апетит!

Пробајте го ова вкусно предјадење што сите љубители на компир ќе го обожаваат

Состојки:
  • 8 поголеми зрели компири
  • 1 главица црвен кромид
  • 2 чешниња лук
  • 150 г лушпи од соја
  • 2 зелени пиперки
  • 4 стебленца целер
  • 2 моркова
  • 1 лажица жолт шеќер
  • 350 г лупени домати
  • 4 страка млад кромид
  • 80 г маргарин
  • масло
  • сол
  • пипер

Приготвување:

1. Компирите се мијат, а потоа се боцкаат со чепкалка. Рерната се загрева на 200°С, па се ставаат во неа приготвените компири и се печат додека омекнат.

2. Црвениот кромид, морковите и пиперките се чистат и се сечат на коцки. Младиот кромид се сече на крукчиња, а лукот што поситно. Стебленцата целер се лупат и се сечат на полукругови.

3. На малку масло се пропржуваат црвениот кромид и лукот, се посолуваат и се оставаат да пуштат сок, а потоа се пржат на умерена температура додека поруменат.

4. Потоа се додаваат морковите, па и тие кратко се пржат. Постепено се долева вода и се динста.

5. Кога ќе омекне зеленчукот наполу, се додаваат пиперките и стебленцата целер.

6. Се динста додека омекне зеленчукот, а вишокот течност да испари, па се додаваат лупените домати измиксирани во блендер. Се промешува да се соединат состојките, се долева малку вода и се остава да зоврие.

7. Потоа се додаваат лушпите соја, младиот кромид и зачини по желба, па се динстаат на умерена температура, долевајќи малку вода, додека се згусне сосот.

8. Печените компири се вадат од рерната и се засекува во секој крст. Во секој компир се става коцка маргарин, па се чека да се стопи. Со виљушка нежно се гмечи средината од компирите и се прелева со приготвеното полнење од соја.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време