Туршија од црвен кромид на италијански начин: Деликатес во кој ќе уживате зимава, а се приготвува многу едноставно

Зимски деликатес на италијански начин

Покрај тоа што има совршено крцкав и киселкав вкус, и естетски изгледа многу впечатливо, па кога ќе ја послужите – тоа ќе биде празник за сите сетила

Состојки:
  • 1,5 кг ситен црвен кромид
  • 219% алкохолен оцет
  • 1 л вода
  • 4 лимона
  • 3 лажици шеќер
  • 4 лажици сол
  • 2 кесички бибер во зрно
Приготвување:

1. Во поголем лонец ставете лушпи од исчистен кромид, прелејте ги со половина од оцетот, додајте сол и поклопете го, па оставете го да отстои еден ден.

2. Следниот ден, заедно со течноста во која отстојал, ставете го кромидот да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.

3. Тргнете го од рингла и оставете го да се олади.

4. За тоа време, измешајте го преостанатиот оцет со вода, сок од лимон и шеќер, па проварете го сето тоа кратко, а потоа оладете го.

5. Оладениот кромид редете го во теглички, додајте бибер и прелејте со разблажен оцет.

6. Затворете ги теглите и ставете ги на ладно место.

Уживајте!

Шарена туршија: Највкусната зимска салата полна со здравје и витамини!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.