Еден од најдобрите вкусови се постигнува кога ќе се спои здрав зеленчук со сирење, а топчињата со фета се токму таква симбиоза!
Состојки: 200 г фета-сирење, 1 кг тиквички, 3 јајца, 1 кромид, 1 морков, 250 г брашно, 1 лажица магдонос, половина лажица копар , масло по потреба, 200 г лебни ронки, 50 г пармезан
Приготвување: изрендајте ги тиквичките, посолете ги и оставете ги да ја испуштат водата. Потоа добро исцедете ги, па додајте ги изронетото фета-сирење, исечканиот кромид, ренданиот морков, јајцето и добро измешајте.
Додаје брашно, зачин и магдонос, промешајте, а потоа со раце правете топчиња од тесто. Секое топче извалајте го во изматено јајце, па во мешавина од лебни ронки и пармезан.
Во врело масло, пржете ги топчињата додека добијат убава крцкава кора.
Добар апетит!
Текст: Добра храна