Тајната на француските готвачи: Ако сакате пирето од компири да ви биде совршено, мора да го содржи ОВА!
Кулинарски трикови
Совршен прилог за секое месо и гулаш е токму пирето од компири, но за да биде совршено, мора да го направите на овој начин
Пирето од компири, покрај помфритот е најчестиот прилог со разни оброци на нашата трпеза, а секоја домаќинка има свој посебен трик за приготвување на овој специјалитет. Ние ви ја откриваме тајната на француските готвачи…
Потребни состојки:
- 1 килограм компири
- 500 грама рендано сирење
- 2 чешниња лук
- 30 грама путер (може да користите и обично масло)
- 1 лажица павлака
- сол
- бибер
Приготвување:
Сварете ги компирите, па исцедете ги и оставете ги неколку минути за да се оладат малку. Потоа, додајте го ситно сечканиот лук, па изматете го компирот во пире. Додајте путер и павлака и матете додека не се стопат. На ред доаѓа и ренданото сирење. Додајте го и мешајте го со лажица додека не се соедини со пирето и не добиете еластична смеса. Зачинете и послужете по желба.