На истиот начин тортата можете да ја приготвите и од мисиркино бело месо
Состојки:
- 500 г пилешко бело месо
- 1 китка магдонос
- 250 г лиснато тесто
- 2 јајца + 1 јајце за премачкување
- 2 лажици лебни трошки
- пипер
- 1 лажица исечкан магдонос
- сол
Приготвување:
1. Излупете го зеленчукот и исечкајте го на покрупни парчиња. Додајте го во тенџере, ставете го пилешкото и прелејте го со вода, да се потопи. Варете на средна температура свежите жолчки, месото.
2. Извадете го свареното месо од супата, издвојте една четвртина и оставете ги цели парчињата, а остатокот сомелете го во блендер.
3. Земете еден морков од супата и исечете го на коцки.
4. Во сад помешајте ги меленото пилешко, исечканиот морков, магдоносот, пипер и сол по желба. Белките изматете ги во цврст снег и додајте ги во смесата од месо, па полека промешајте со маталка.
5. Истенчете го лиснатото тесто со сукало и со него обложете долгнавест калап за печење. Преку тестото ставете половина од приготвената смеса од месо, потоа ставете ги целите парчиња пилешко и прекријте ги со преостанатиот дел од смесата. Израмнете го и прекријте го со остатокот тесто. Од вишокот тесто обликувајте ленти и наредете ги накрсно по површината.
6. Премачкајте ја тортата со изматеното јајце и печете ја 40 минути во рерна загреана на 200 степени Целзиусови.
Извор: Добра храна