Сите погрешно ја приготвуваме руската салата: Ова е единствениот вистински рецепт!

Оригинален рецепт

Без оваа салата, новогодишната трпеза е незамислива

Во некои јазици оваа салата е позната како „руска“, а во некои јазици како „Оливија“ салата (на руски, украински, германски, англиски).

Оваа салата има доживеано неколку измени, а оригиналниот рецепт драстично се разликува од оној што го знаеме денес.

Салатата Оливија е наречена по името на нејзиниот креатор Лусијано Оливие, кој бил сопственик на ресторанот „Ермитаж“, еден од најдобрите во тоа време. Со оваа салата ги служел своите гости, а таа набрзо станала заштитен знак на овој ресторан.

Самиот рецепт долго бил чуван како строга тајна, а првпат бил објавен на 31 март во 1894 година, во магазинот „Наша храна“.

Состојки за оригинална руска салата:
  • варен компир
  • морков
  • кашкавал
  • крупни кикирики
  • зелен грашок
  • јајца
  • корен од целер
  • кромид
  • варено пилешко месо
  • јаболко со тиквички – посолено, забиберено и премачкано со сенф
  • мајонез

Оттогаш, рецептот за руска салата многу се има сменето, скапите состојки се заменети со подостапни. Сега, стандардната руска салата содржи варен компир, варен морков, шунка, јајца, кисели краставички, грашок и мајонез.

Колкав рок на траење имаат руската салата, сармите, печеното месо и колачите: Еве кои празнични јадења најбрзо се расипуваат!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.