Замесете сочна старинска пита од тенки свиленкасти кори, со необичен изглед и уште подобар вкус!
Состојки:
За тестото:
- 500 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
- 300 мл вода
- 1/2 лажиче сол
- 50 мл масло +1 лажица
За преливот:
- 200 мл јогурт
- 40 г путер
Приготвување:
1. Во сад се поврзува половина од екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ со вода, лажица масло и малку сол, па се меша. Постепено се додава преостанатото екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“ и се меси со рака додека се добие мазно тесто. Замесеното тесто се остава да одмори дваесетина минути.
2. Потоа тестото се премесува, се дели на два еднакви дела и се обликуваат топки. Се оставаат да мируваат дваесетина минути.
3. Се зема едно топче и се става на набрашнета работна масичка. Тестото се сука со сукало што потенко и сече на осум правоаголници.
4. Се намрсува тркалезен плех со размер од 28 см. Со рака се фаќа секој правоаголник по средината, па се подигнува за да се собере тестото, а потоа се става во плех обликувајќи неправилно купче. Се продолжува истата постапка на обликување на тестото (се употребува и другото топче) додека се пополни плехот.
5. Питата се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека порумени. Се вади од рерната, па користејќи лажица се прелева со јогурт. Путерот се растопува и со него се попрскува питата.
6. Прелеаната пита се враќа во исклучена рерна и се остава да отстои уште десетина минути.
Извор: Добра храна