Селска пита со грашок

Рецептот на баба

Совршен рецепт за љубителите на пити.

Состојки:

  • 1 помал страк праз
  • 2 моркова
  • 500 г мелено пилешко месо
  • 500 г млад грашок
  • 200 г шампињони
  • 350 мл доматен сок
  • 1 лажиче мелен пипер
  • 1 лажица сечкан копар
  • 1 кг бел компир
  • 40 г путер
  • 50 мл млеко
  • 1 јајце
  • масло
  • сол

Приготвување:

  1. Празот се чисти и се сече на коцки, морковите се лупат и крупно се рендаат, шампињоните се сечат на листови.
  2. На малку масло се пропржува празот, а потоа се додаваат морковите, па и тие кратко се пропржуваат.
  3. Се става меленото пилешко месо и се пржи додека ја промени бојата. Се додава грашокот и се продолжува со динстање, долевајќи по малку вода, додека омекне зеленчукот.
  4. Се ставаат шампињоните и се динстаат додека омекнат.
  5. Се сипува доматниот сок, се додаваат мелениот пипер, копарот и малку сол по желба. Се вари на умерена температура, додека изврие вишокот течност.
  6. Компирот се лупи и се сече на листови, па се вари во солена вода. Се цеди вишокот течност и се пасира, па се додаваат топло млеко, путер и малку сол, па се меша добро. Во подизладената смеса се додава јајцето.
  7. Се намрсува огноотпорен сад и во него се става смесата од месо и грашок. Одозгора се распоредува компир-пирето.
  8. Се пече во загреана рерна на 200°С, околу 30 минути.

Фото: Getty Images

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време