ПОРЦИЈА: 249 калории, 20 г масти (7 г заситени масти), 24 мг холестерол, 3 г растителни влакна, 8 г протеини, 11 г јаглехидрати, 8 г шеќери, 579 мг сол, 1 мг железо, 260 мг калциум
СОСТОЈКИ:
За 8 порции
80 мл масло + 1 лажица маслиново масло
250 г сирење халуми, исечено на пошироки ленти
60 мл вински оцет
1 лажичка сол
1 лажичка грубо мелен црн пипер
1,5 кг домати, исечени на тенки парчиња
свежи листови од босилек
свежи листови рукола
сусам
ПРИГОТВУВАЊЕ:
1 Загрејте лажица масло во тава или на скара и печете ги парчињата сирење додека добијат златно-кафена боја, околу една минута од секоја страна. Ставете ги парчињата на чинија и почекајте да се изладат (околу 5 минути).
2 Во меѓувреме, во подлабок сад измешајте оцет, сол, црн пипер и остатокот од маслото. Додајте ги доматите руколата и босилекот. Протресете го садот за да ги измешате состојките.
состојки комбинирани. Расцепкајте го халуми-сирењето на помали залчиња и додајте ги во чинијата.
3 Послужете ја салатата на поголема чинија и украсете ја со лисја од босилек.
Текст: Бојана Стојменовиќ
Фото: Getty Images