Тајната на совршените кнедли се крие во вистинскиот сооднос на јајца, гриз и маснотии, како и во внимателното готвење
Овие домашни кнедли совршено ја надополнуваат секоја супа – лесни се, меки и воздушести. Приготвувањето е едноставно, но изискува внимание при соодносот на гриз и течности, за да добиете кнедли со идеална текстура: ни тврди, ни кашести. Со овие неколку трикови, ќе ви излезат совршени!
Состојки:
За кнедлите:
- 1 јајце
- 8 лажици гриз
- 4 лажици масло (или 2 лажици маст)
- прстофат сол
По желба за послужување:
- сечкан магдонос
- малку мелен бибер
Приготвување:
Во помал сад матете јајца со прстофат сол додека станат пенести. Додајте масло (или маст) и полека додајте го гризот. Мешајте додека добиете мазна, густа, но не премногу тврда смеса.
Оставете ја приготвената смеса да отстои 5-15 минути за гризот да ја впие течноста и да набабри. Смесата треба да се згусне, но да остане мека. Ако е премногу ретка, додајте уште малку гриз. Ако подоцна кнедлите се распаѓаат, исто така додајте уште гриз.
Во подлабок лонец загрејте супа до вриење – не смее да врие премногу јако. Потопете лажиче во супата за да не ви се лепи смесата, па со него вадете мали порции од смесата за кнедлите и внимателно спуштајте ги во супата.
Гответе 5-10 минути, додека кнедлите испливаат на површина и омекнат. Потоа, исклучете го шпоретот, поклопете го лонецот и оставете ги кнедлите да отстојат уште неколку минути – така ќе станат уште помеки и повоздушести.
Послужете ги кнедлите со врела супа. По желба, посипете сечкан магдонос и малку бибер за дополнителна арома.
Совети:
- Супата во која ги готвите кнедлите треба само малку да врие – поради прејакото вриење може да се распаднат.
- Ако сакате особено нежни кнедли, користете маст наместо масло.
- Кнедлите се највкусни веднаш по готвењето, но можат кратко да останат во супата без да ја загубат текстурата.