Послужете ги тестенините веднаш по приготвувањето
Состојки:
- 1 поголема главица црвен кромид
- 3 чешниња лук
- 500 г зрели домати
- 200 мл доматен сок
- 200 мл павлака за готвење
- 1/2 лажиче сушен босилек
- 400 г тестенини
- 40 г рендан пармезан
- 1 полна лажица путер
- 3 лажици масло за пржење
Приготвување:
1. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, лукот се пасира, а доматите сосе лушпата се сечат на коцки.
2. На малку масло се пржи црвениот кромид, да стане стаклест, а потоа се додаваат доматите и лукот. Потоа се динста на умерена температура во сопствениот сок додека омекнат доматите.
3. Смесата се миксира со миксер или во блендер, се сипуваат сокот од домати и павлаката за готвење, се додаваат босилек и зачини по желба, па се вари додека зоврие.
4. Се додаваат тестенините и се вари со постојано мешање, додека набабри. Во текот на готвењето по потреба се сипува малку вода.
5. Во готовите тестенини се става путер и се меша да се растопи. Се посипува сето тоа со пармезан и се послужува.
Извор: Добра храна