Повкусни не сте пробале: Овие полжавчиња со сирење и со спанаќ се вистински рај за непцата!
Овие полжавчиња ќе ве остават без зборови!
Состојки:
- 250 г интегрално брашно
- 250 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче прашок за печиво
- 100 г растопен путер
- околу 200 мл вода
- сусам за посипување
- 400 г сирење
- 200 г спанаќ или врзоп блитва
- 2 белки
- малку сол
Приготвување:
1. Се мешаат интегралното и екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“, се додаваат солта и прашокот за печиво, растопениот путер и вода колку што е потребно да се замеси тестото.
2. Се обликува во топка, се покрива и се остава да одмора 20 минути.
3. За тоа време се приготвува филот. Се матат белките со виљушка, а потоа се одвојува малку од смесата настрана, за премачкување на тестото.
4. Сирењето се раздробува и се меша со изматените белки. Спанаќот се чисти и се сече на ситни коцки, а потоа се меша со сирењето. Смесата се посолува по желба.
5. По кратко одморање, тестото се сука во правоаголна кора и се мачка со приготвениот фил. Се витка во ролат и се премачкува со преостанатите белки.
6. Ролатот се посипува со сусам и се сече на парчиња во дебелина околу 2 см. Парчињата се редат во плех така што исечената страна ќе биде свртена нагоре.
7. Полжавчињата се печат во претходно загреана рерна на 200°Ц, од 20 до 30 минути.
Извор: Добра храна