Похувани тиквички на поинаков начин: Совршено крцкави и вкусни залачиња

За сите љубители на тиквички

ФОТО: Shutterstock

Малку поздрава и многу повкусна верзија на похуваните тиквички

Состојки:
  • 2 тиквички со средна големина (околу 350 грама)
  • 1 поголемо јајце
  • 50 грама рендано тврдо сирење
  • 70 грама презла
  • 1 чешне лук, ситно сечкан
  • бибер по вкус
Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Во плех ставете хартија за печење.

Измијте ги тиквичките, излупете ги и изрендајте ги на крупно ренде, па исцедете ги од вишокот вода.

Додајте јајце, рендано сирење, презла, лук и зачинете со бибер по вкус.

Со лажичка ставајте од смесата на хартија за печење, обликувајте ја малку и печете додека не зарумени, потоа свртете ги тиквичките на другата страна и печете ги додека не бидат готови. Вкупното време за печење е 20 или 25 минути.

Послужете ги топли.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.