Подгответе солени крофни на кои нема да можете да им одолеете

Крофни што не сте ги пробале досега

Како деца се навикнавме на мирисот на крофни од кујните на нашите баби.

Иако нè потсетува на карневал, мирисот на шеќер во прав и слатки крофни со џем нè враќаат во безгрижен период во кој, откако ќе изедеме неколку свежо печени, стомакот ќе боли со часови. Но, со возраста и растењето, како што научивме да правиме сопствена верзија на нашето омилено уживање, исто така, почнавме да експериментираме со состојките правејќи солена верзија на ова јадење. Додека можете да ставите какво полнење сакате внатре, ние се држевме до сирењето и доматите како опција што секој може да ја јаде.

Состојки за тесто:

  • 300 мл топла вода
  • 1 и пол лажичка сув квасец
  • 500 грама брашно
  • 50 грама пармезан
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици шеќер
  • 3 лажици маслиново масло

Состојки за полнење:

  • 400 мл сос од домати
  • 600 грама моцарела сирење
  • свеж босилек и магдонос
  • сол и бибер по желба
  • растително масло за пржење

Подготовка:

Промешајте го сувиот квасец во топла вода и оставете да отстои околу пет минути. Во друг сад измешајте 375 грама брашно, рендан пармезан, прашок за пециво, сол и шеќер. Додадете две лажици маслиново масло во брашното и измешајте сè добро. Потурете го брашното со вода со квасец. Посипете дел од преостанатото брашно на работната површина, а потоа рачно разработете го тестото околу десет минути додека не добиете мазна топка. Премачкајте ја внатрешноста на садот со преостаната количина маслиново масло, ставете топче тесто во неа, покријте го садот со памучна крпа и оставете го тестото да стои околу еден час на топло место. На набрашнета работна површина, поделете го квасестото тесто на парчиња со големина од околу 5 цм. Расукајте го секое парче тесто до дебелина од околу еден сантиметар и наполнете го со една лажица сос од домати, две лажици моцарела и билки. Внимателно преклопете го тестото за да не излезе филот од тестото. Загрејте го растителното масло и пржете ги крофните околу три минути од секоја страна. Исцедете ги вишокот маснотии со хартија и сервирајте топло.

Испробајте и: Рецепт на денот: Невообичаена лазања со тиква, блитва и сирење

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.