Пита само за гурмани: Ќе ја обожавате!

Пробајте

Оваа пита ќе ги задоволи вкусовите на сите гурмани

Состојки:

За тестото:

  • 400 г бело брашно
  • 2 средни компира
  • 20 г свеж квасец
  • 200 мл млеко
  • 1 лажиче шеќер
  • 2 лажици масло
  • сол

За полнење:

  • 400 мл павлака
  • 3 чешниња лук
  • 2 главици црвен кромид
  • 250 г колбаси
  • 250 г трапист
  • 1 црвена пиперка
  • сол

Приготвување:

Тестото:

1. Компирот се лупи и се сече на коцки, па се вари во солена вода. Потоасе цеди од вишокот течност и се пасира.

2. Се соединуваат 100 мл млако млеко, со шеќер, лажица бело брашно и издробен квасец. Добро се меша и се остава на топло да нарасне.

3. Во сад се соединува половина од белото брашно, нараснатиот квасец, пасираниот компир и малку сол по желба.

4. Постепено се додава преостанатото бело брашно и се меси додека тестото почне да се одвојува од работна садот. Замесеното тесто се премачкува со масло и се остава да нарасне.

Полнењето:

1. Црвениот кромид и пиперката се чистат и се сечат на крукчиња, колбасите на листови, лукот се пасира, а трапистот крупно се ренда.

2. Павлаката се соединува солукот и се зачинува по желба.

Финална постапка:

1. Нараснатото тесто се премесува и се префрла во намрсен плех. Со раце се истенчува да се прекрие површината на плехот.

2. Преку тестото се премачкува филот од павлака и лук. Одозгора се распоредуваат листовите колбаси и се посипуваат со црвениоткромид, пиперката и сирењето.

3. Се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека поруменат коричките тесто.

Извор: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.