Овие кифлички со сирење нека послужат како вовед во вашиот ручек денес! Нема да погрешите!
Предјадења
Кој може да одолее на вкусни и крцкави кифлички од лиснато тесто?
Состојки:
- 500 г тенки кори за пита
- 400 г фета-сирење
- 4 јајца
- 250 мл јогурт
- 50 мл масло
- 10 г прашок за печиво
- сол
Приготвување:
1. Во сад се матат јајцата, јогуртот, маслото, прашокот за печиво и малку сол. Се додава издробеното фета-сирење и се меша.
2. Се зема кора за пита и се витка во триаголник. Во средината се нанесува малку од филот од сирење, а потоа еден крај од триаголникот се преклопува на едната, а друг крај преку првиот на другата страна. На средината на превитканите страни се нанесува малку од филот и долната страна се витка нагоре. На истиот начин од преостанатиот материјал се обликуваат повеќе крукчиња.
3. Плехот од рерната се обложува со хартија за печење и се попрскува со масло. Во тоа се распоредуваат кифличките и се премачкуваат со остатокот од филот.
4. Се печат во загреана рерна на 200°Ц, додека порумени кората.
Извор: Добра храна