Оригинален рецепт за македонски пинџур: Зимница без која не можеме да си ја замислиме зимата!

Деликатес

Повкусен од лутеница, сериозна конкуренција на ајварот

Покрај ајварот и лутеницата, пинџурот е мачканица без која не можеме да си ја замислиме зимницата. Пинџурот е изворно македонско јадење, но рецептот брзо се раширил низ целиот Балкан.

Овој специјалитет ја краси трпезата во сите поранешни југословенски републики, а ние обожаваме да го јадеме „рамо до рамо“ со ајварот!

Состојки:
  • 1,5 кг печени пиперки
  • 800 г печен модар патлиџан
  • 400 мл густ сок од домати
  • 50 г лук
  • 3-4 дл масло
  • 40 г сол
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица оцет
  • 2 лути пиперчиња (по желба)
Приготвување:

Испечете ги пиперките и модрите патлиџани и излупете ги. Сомелете ги модрите патлиџани и лукот. Расцепкајте ги пиперките. Доколку ви е полесно, можете да ги сомелете пиперките, наместо да ги цепкате.

Во тенџере загрејте масло, па додајте ги пиперките.

Пржете ги 15-тина минути, потоа додајте го модриот патлиџан и постепено додавајте го доматот. Крчкајте ги на ниска температура околу половина час.

Задолжително промешувајте често, бидејќи патлиџанот лесно се лепи. На крајот, додајте сол, шеќер и оцет. Проварете уште некоја минута, па сипете го пинџурот во стерилизирани тегли. Оставете го да се олади.

Добар апетит!

Највкусниот ајвар што постои: Сите се воодушевени од овој рецепт, а тајната на совршеноста е во ОВА!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.