Оригинален рецепт за македонски пинџур: Зимница без која не можеме да си ја замислиме зимата!
Деликатес
Повкусен од лутеница, сериозна конкуренција на ајварот
Покрај ајварот и лутеницата, пинџурот е мачканица без која не можеме да си ја замислиме зимницата. Пинџурот е изворно македонско јадење, но рецептот брзо се раширил низ целиот Балкан.
Овој специјалитет ја краси трпезата во сите поранешни југословенски републики, а ние обожаваме да го јадеме „рамо до рамо“ со ајварот!
Состојки:
- 1,5 кг печени пиперки
- 800 г печен модар патлиџан
- 400 мл густ сок од домати
- 50 г лук
- 3-4 дл масло
- 40 г сол
- 1 лажица шеќер
- 1 лажица оцет
- 2 лути пиперчиња (по желба)
Приготвување:
Испечете ги пиперките и модрите патлиџани и излупете ги. Сомелете ги модрите патлиџани и лукот. Расцепкајте ги пиперките. Доколку ви е полесно, можете да ги сомелете пиперките, наместо да ги цепкате.
Во тенџере загрејте масло, па додајте ги пиперките.
Пржете ги 15-тина минути, потоа додајте го модриот патлиџан и постепено додавајте го доматот. Крчкајте ги на ниска температура околу половина час.
Задолжително промешувајте често, бидејќи патлиџанот лесно се лепи. На крајот, додајте сол, шеќер и оцет. Проварете уште некоја минута, па сипете го пинџурот во стерилизирани тегли. Оставете го да се олади.
Добар апетит!