Тестенини што ќе ве воодушеват!
Состојки:
- 12 суви листови лазања
- 350 гр урда
- 40 гр пармезан
200 гр кашкавал + 150 гр за попрскување - 100 гр мувлосано сирење
- 50 мл маслиново масло
- 30 гр путер
- 2 чешниња лук
- 400 гр пелат домати
- 1 лажичка шеќер
- прстофат босилек
- сол
Подготовка:
Во длабок сад, комбинирајте ја урдата, исецканото мувлосано сирење, ренданиот кашкавал и пармезан и добро измешајте.
Истурете многу вода во поголем тенџере, додадете две лажички сол и варете додека не зоврие. Испуштете неколку листови лазања и варете додека не омекнат. Потоа извадете ги со решеткаста лажица за да го исцедите вишокот на течност.
Загрејте го маслиновото масло и путерот во длабока тава, а потоа испржете две чешниња лук, исечени. Истурете го сосот од домати, додадете лажичка шеќер и босилек и варете на умерена температура додека не се добие сос со саканата густина.
Ставете полна лажица урда на варениот лист од лазања и превртете го. Обликувајте повеќе ролни на ист начин.
Намастете го огноотпорниот сад и ставете ги полнетите канелони во него. Прелијте ги со сос од домати и ставете ги во загреана рерна на 200 ° C за да ги испечете околу 30 минути. Кон крајот на печењето, посипете со преостанатиот кашкавал и гответе во рерна додека не се стопи.
Предлог за десерт: Ултимативен крал помеѓу колачите: Чоколадното суфле е сензација за сите сетила!
ФОТО: Getty Images