Оброк за секој ден: Лиснати погачки со сирење

Вкусно јадење за појадок!

Во филот од сирење можете да додадете малку изрендан лук

Состојки:
  • 500 г брашно
  • 150 мл млеко
  • 100 мл кефир
  • 20 г свеж квасец
  • 1 лажиче шеќер
  • 1/2 лажиче сол
  • 50 мл масло
  • 125 г путер
  • 400 г издробено сирење
  • 2 лажици милерам
  • 1 јајце
  • малку сусам
Приготвување:

1. Помешајте млако млеко, издробен квасец, лажиче шеќер и брашно, па промешајте и оставете на топло да се нарасне.

2. Во еден сад ставете половина од количеството брашно, додајте сол и промешајте. Додајте ги маслото, нараснатиот квасец и кефирот. Постепено додавајте по малку брашно и месете со раце додека добиете мазно тесто. Замесеното тесто оставете го на топло 15 минути, да нарасне.

3. Потоа ставете го тестото на набрашнета работна масичка и исукајте го со сукало на дебелина од 5 мм.

4. На половина од тестото изрендајте 2/3 путер и преклопете го со празната половина. Изрендајте го преостанатиот путер на половина од свитканата кора и поклопете го со празната половина.

5. Расучете ја кората во правоаголник, преклопете го повеќепати и прекријте го со сува крпа, па оставете го да мирува 20 минути.

6. Расучете го отстоеното тесто со сукало, па премачкајте половина со мешавина од издробено сирење и милерам. Со тркалезен запчест нож засечете го накрсно тестото за да обликувате погачки. Наредете ги во тепсија обложена со хартија  за печење, па премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам. Оставете ги да мируваат додека се удвои тестото.

7. Печете ги во рерна загреана на 200 степени Целзиусови додека поруменат.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време