Неодоливи и меки како душа: Пригответе ги овие мафини со тиквички

Добра храна

Дефинитивно нема да можете да им одолеете на овие мафини

Состојки:
  • 150 г пченкарно брашно
  • 150 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче прашок за печиво
  • 150 мл млеко или јогурт
  • 100 мл масло

За филот:

  • 2 помали тиквички
  • 1 врзоп млад кромид
  • 100 г гауда или свежо сирење
  • црн пипер по желба

Приготвување:

1. Тиквичките се мијат, се рендаат, се посолуваат и се оставаат да отстојат десетина минути.

2. Младиот кромид се сечка на ситни крукчиња, а сирењето на коцки.

3. Се мешаат пченкарното и екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“, се додаваат солта, прашокот за печиво, маслото и млекото. Тиквичките добро се цедат, па се додаваат во приготвената смеса.

4. На крајот се додаваат исечканиот млад кромид и сирењето. Смесата се запиперува по желба и сето тоа убаво се изедначува.

5. Во калап за мафини се ставаат хартиени кошнички и се полнат со приготвената смеса. Мафините се печат во претходно загреана рерна на 200°Ц, околу 30 минути.

Извор: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.