Највкусниот ајвар што постои: Сите се воодушевени од овој рецепт, а тајната на совршеноста е во ОВА!
Зимница без конкуренција
Зимницата за многумина е незамислива без ајвар, кој може да се приготви во бројни варијанти, но овој рецепт ќе ве воодушеви
Состојки:
- 5 кг црвени пиперки
- 1 кг козјо сирење (постаро)
- 1 врзоп листови од магдонос
- 1 помала главица лук
- 2 дл масло
Приготвување:
- Испечете ги пиперките на плотна или рингла, па покријте ги со фолија или со кеса за полесно да ги излупите.
- Потоа, исчистете ги од семките и од петелките, па искинете ги по должина како запинџур.
- Оставете ги да се цедат прекуноќ.
- Исцедените пиперки префрлете ги во тенџере, додајте ситно сечкан лук и масло и добро пропржете.
- На крај, додајте ситно сечкан лист од магдонос и издробено козјо сирење.
- Врелиот ајвар сипете го во врели тегли, затворете ги и завиткајте ги во ќебе, па оставете ги така да се ладат (обично околу 24 часа).
Verojatno e vkusno , ama sigurno ne e ajvar. Vakvi prikazni na nekoj Slovenec, Hrvat, Srbin od Vojvodina, Bugarin ili na nekoj drug stranec sto ne e od centralen Balkan. Kaj Makedonci, tesko proagjaat.