Највкусниот ајвар што постои: Сите се воодушевени од овој рецепт, а тајната на совршеноста е во ОВА!

Зимница без конкуренција

Зимницата за многумина е незамислива без ајвар, кој може да се приготви во бројни варијанти, но овој рецепт ќе ве воодушеви

Состојки:
  • 5 кг црвени пиперки
  • 1 кг козјо сирење (постаро)
  • 1 врзоп листови од магдонос
  • 1 помала главица лук
  • 2 дл масло
Приготвување:
  • Испечете ги пиперките на плотна или рингла, па покријте ги со фолија или со кеса за полесно да ги излупите.
  • Потоа, исчистете ги од семките и од петелките, па искинете ги по должина како запинџур.
  • Оставете ги да се цедат прекуноќ.
  • Исцедените пиперки префрлете ги во тенџере, додајте ситно сечкан лук и масло и добро пропржете.
  • На крај, додајте ситно сечкан лист од магдонос и издробено козјо сирење.
  • Врелиот ајвар сипете го во врели тегли, затворете ги и завиткајте ги во ќебе, па оставете ги така да се ладат (обично околу 24 часа).
Ајвар од печени пиперки без конзерванси: Ова е најдобриот рецепт за познатиот македонски специјалитет!
Прочитајте и
1 коментар
  1. Antoaneta G. Weber вели

    Verojatno e vkusno , ama sigurno ne e ajvar. Vakvi prikazni na nekoj Slovenec, Hrvat, Srbin od Vojvodina, Bugarin ili na nekoj drug stranec sto ne e od centralen Balkan. Kaj Makedonci, tesko proagjaat.

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.