Најмеките и највкусните кифлички на светот: Нема да најдете подобар рецепт од овој!
Совршено тесто
Кифличките се омиленото печиво на нашето поднебје
Состојки:
За тестото:
- 1,1 кг брашно
- 500 мл млеко
- 300 мл масло
- 2 јајца
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 50 г свеж квасец
За премачкување:
- 1 јајце
- 1 маргарин
- сусам
Приготвување:
- Во млако млеко се става квасец, прстофат сол и шеќер, па се остава да нарасне.
- Во подлабок сад се соединува масло, јајца, шеќер, сол, а потоа се додава млекото со нараснатиот квасец.
- Се замесува тесто со брашно и се остава 30-тина минути на топло место да нарасне.
- Нараснатото тесто се дели на три дела. Секој дел посебно се расучува со сукало во круг со пречник од 45 см.
- Со нож се сече на 12 еднакви делови или на 16 ако сакате помали кифлички.
- Се топат 50 г од маргаринот и се премачкува секој триаголник со помош на четкичка, а потоа се завиткуваат кифлички.
- Се редат на плех каде што претходно се ренда маргарин (околу 75 г) и се оставаат 30-тина минути на топло место.
- Се премачкуваат кифличките со изматено јајце и се посипуваат со сусам.
- По желба, на секоја кифличка може да се додаде по коцка маргарин и малку крупна сол.
- Се печат кифличките во загреана рерна на 200 степени, 18-20 минути.