Најдобриот рецепт за мекици: Ќе ви излезат меки и воздушести, токму такви какви што ги правеле нашите баби!
Пробајте!
Мекиците се вкусно печиво што можете да го јадете со солени или слатки прилози, а ова е најдобриот рецепт
Сите го паметиме вкусот на мекиците од детството. Ова евтино, едноставно и брзо јадење беше многу често во кујните на нашите мајки и баби. Може да се полнат со разни солени и слатки филови, а некои домаќинки препорачуваат да се додаде и чашка ракија во тестото, за мекиците да впијат помалку масло.
Состојки:
- 1 кг меко брашно, тип 500
- пакување свеж квасец
- 1 јајце
- 1 лажиче сол
- 800 мл млака вода (или пола млеко, пола вода)
Приготвување:
Во поголем сад просејте брашно, посолете, па додајте здробен квасец и јајце и постепено додавајте топла вода. Замесете меко тесто, поретко отколку за леб. Тестото треба добро да се „удира“ со лажица, додека почне да се одвојува од рабовите на садот и додека се создадат воздушни меурчиња во тестото. Потоа, покријте го тестото со крпа и оставете го на топло да нарасне. Кога ќе нарасне, треба да го премесите и повторно да го „исчукате“ со лажица, па да го оставите уште еднаш да нарасне.
Мекиците се пржат на умерена температура, во отворено длабоко тенџере. Потребно е многу масло или маст, за да пливаат, па затоа подобро е да земете помал сад и да ги пржите по една или две истовремено. Кога тестото ќе нарасне, со мокри раце зафатете малку тесто, расучете го во мекица и спуштете го во врело масло.
Пржете ги по неколку минути од двете страни, па вадете ги на салвета да се исцедат вишокот маснотии.
Коментарите се заклучени.