Најдобриот рецепт за домашен сомун: Совршено меко и воздушесто тесто, готово за миг!
Вкусно!
Одлично оди со кајмак, ќебапи или пршута!
Состојки:
- 490 г брашно
- 22 г квасец
- 320 мл топла вода
- 1 лажиче масло
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
Приготвување:
Издробете го квасецот, додајте лажица шеќер, брашно и малку топла вода, па сето тоа промешајте го и оставете го на топло 10 минути.
Во поголем сад ставете го поголемиот дел од брашното, додајте сол и смесата што претходно сте ја направиле. Додајте уште малку топла вода и постепено додавајте го и остатокот од брашното и мешајте. Кога ќе се соедини смесата, префрлете ја на работна површина и месете го тестото околу 7 минути.
Премачкајте стаклена чинија со масло и префрлете го добиеното тесто, завиткајте го во фолија и оставете го да отстои.
Поделете го тестото на 10 дела, расучете ги со сукало и ставете ги во рерна, претходно загреана на 230 степени и печете ги околу 15 минути.
Добар апетит!