Леб без брашно и квасец: 1 парче ќе ве држи сити 6 часа!

Здрава опција

Малку поинаков леб, но неверојатно вкусен

Метаболизмот, но и здравјето на цревата зависат исклучиво од храната што ја јадеме. За оние што не поднесуваат глутен, предлагаме леб без брашно и квасец. Овој леб изобилува со влакна, протеини и здрави масти. Едноставно се приготвува, а идеално се комбинира со кое било јадење.

Едно парче од ова леб може да ви обезбеди енергија доволна за 6 работни часа.

Состојки:
  • 3 шолји ореви, грубо сечкани,
  • половина шолја лешници
  • 2 шолји сирови бадеми
  • 2 шолји мешано семе (сончогледово, од тиква, ленено)
  • 5 јајца
  • 1/3 шолја маслиново масло
  • 1 лажичка морска сол
Приготвување:

Во една чинија измешајте ореви, лешници, бадеми и семиња. Во друга чинија измешајте јајца, маслиново масло и сол. Потоа, измешајте ги содржините од двете чинии. Загрејте ја рерната на 160°Ц и печете го лебот околу еден час.

Кога лебот ќе се испече, извадете го од рерна, оставете го да се олади во плехот, а потоа исечете го на резанки. Чувајте ги резанките во фрижидер додека ги изедете сите.

Пробајте го и овој брз леб со сода бикарбона.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.